Cine-şi imagina că apogeul şpăgii constă, în România, în palincă şi caltaboşi "cântărite" în contracte cu Ministerul Agriculturii s-a înşelat. Toate "recordurile" în materie de şpagă au fost doborâte de şeful "Fabricii de permise" din Argeş, a cărui inconştienţă a fost măsurată până acum în cinci morţi şi peste 50 de răniţi pe şoselele României.
Aşa arată rechizitoriul în baza căruia procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe comisarul-şef Gheorghe Vlăsceanu, fostul şef al Serviciului Permise Argeş, şi pe cei 27 de complici ai săi, care, timp de aproape doi ani, au primit mită pentru a elibera, fără examen, peste 3.000 de permise auto.
Concret, anchetatorii susţin că Vlăsceanu nu ţinea neapărat să ofere pe tavă un permis în schimbul a 3.500 de euro, aşa cum procedau unii dintre subalternii săi, ci se mulţumea chiar cu mult mai puţin, în funcţie de necesităţi. Spre exemplu, anul acesta, în imediata apropiere a Sărbătorilor Pascale, Gheorghe Vlăsceanu a luat şpagă patru miei pentru a transforma, peste noapte, un proaspăt absolvent al şcolii de şoferi în conducător auto profesionist. „În cursul lunii aprilie 2008, inculpatul Vlăsceanu Gheorghe a primit patru miei, în valoare de 1.000 lei, de la denunţătorul Dumitru Iulian, pentru a facilita obţinerea frauduloasă a permisului de conducere, valabil pentru categoriile B, BE, C şi CE, de către numitul Roşu Nicolae“, arată procurorii.
Mai mult, şeful „Fabricii de permise“ s-a mulţumit şi cu câteva kilograme de grâu în schimbul unui permis auto pentru categoria B. „În cursul lunii mai 2008, inculpatul a primit 15 saci cu grâu, în valoare de 250 lei (...) pentru a facilita promovarea frauduloasă a examenului auto de către numitul Pârvu Florin“, adaugă anchetatorii.
Deşi a fost suspectat că s-ar fi numărat printre „clienţii“ lui Vlăsceanu, primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (care a obţinut permisul auto în Argeş pentru cinci categorii de vehicule, în aceeaşi zi), este amintit doar în treacăt în rechizitoriu, la categoria „martori“. „Fabrica“, vândută din interior În documentele care au ajuns acum pe masa judecătorilor din Târgu-Mureş, anchetatorii mai arată că reţeaua de poliţişti-şpăgari a fost „vândută“ chiar din interior. Astfel, Mihai Crăciun, şeful Biroului Examinări din cadrul Serviciului Permise Argeş, unul dintre oamenii-cheie ai „afacerii“, a acceptat „să se spovedească“ ofiţerilor anticorupţie încă de la începutul anchetei.
Potrivit mărturiilor acestuia, „Fabrica de permise“ şi-a deschis porţile în 2006, la iniţiativa lui Daniel Zidaru, subcomisar în cadrul Serviciului Permise. Ajutat de superiorii săi, Gheorghe Vlăsceanu şi Vasile Voinea, Zidaru a introdus la proba teoretică a examenului auto chestionare „însemnate“, care le erau „livrate“ candidaţilor ce-şi „cumpărau“ permisele. „La finalul examenului, candidaţii predau chestionarele «albe», de completarea lor ocupându-se apoi fie Zidaru, fie unii dintre colegii săi“, au explicat surse din echipa de anchetă.
„Clienţii“ reţelei erau racolaţi de instructori auto, după cum susţine şi Ion Ciripan, unul dintre patronii şcolilor de şoferi implicate în „afacere“. Acesta a recunoscut în faţa anchetatorilor că obişnuia să-i trimită lui Gheorghe Vlăsceanu prin SMS numele candidaţilor ce trebuiau favorizaţi. CONFESIUNI
„Vlăsceanu e cel mai pervers“ Exceptându-l pe Gheorghe Vlăsceanu, care se preta să încaseze „şpăgi de-a dreptul ridicole“ în schimbul permiselor auto eliberate pe bandă rulantă unor persoane total nepregătite, în reţeaua şpăgarilor de la Permise Argeş existau şi poliţişti „cu principii“, cum este Vasile Voinea, supranumit „Voinicu“, unul dintre adjuncţii lui Vlăsceanu. Acesta se ferea să-i facă şoferi pe cei care nu ştiau nici măcar să scrie. Aşa susţin procurorii, invocând interceptă rile convorbirilor telefonice ale lui Eduard Dumitrescu, unul dintre intermediarii re- ţelei, care a acceptat să semneze un denunţ în faţa anchetatorilor. „Totodată, inculpatul Dumitrescu Eduard a făcut referiri la Vlăsceanu Gheorghe spunând: «El e cel mai pervers! Mă, e… nu e omul să vorbească clar pe faţă… băi, asta, asta…“, însă „Voinicu (Voinea Vasile) e altceva…, Voinicu e mai scump… nu te încurcă (...) şi-ţi spune: «Nu mă cert cu tine! Nu ştie să picteze, nu veni cu el, că nu te bag!»“.