Microsoft a lansat o platformă pentru a antrena sistemele de inteligență articială ale dronelor

sursă: twitter/everdrone

Microsoft lansează o platformă pentru a antrena sistemele de inteligență artifcială ale aeronavelor autonome care pilotează vehiculele aeriene autonome, de la taxiuri aeriene la drone de livrare.

Proiectul Microsoft va face posibile zboruri de testare în locuri în care ar fi prea riscante, cum ar fi apropierea de cablurile electrice. De asemenea, milioane de zboruri pot fi simulate în doar câteva secunde.

Companiile vor putea vedea în mod virtual cum zboară drona pe ploaie sau cum ar putea afecta vântul puternic durata de viață a bateriei.

Programul arată „puterea metaversului industrial, lumile virtuale în care companiile vor construi, testa și perfecționa soluții, iar apoi le vor aduce în lumea reală”, a menționat Gurdeep Pall de la Microsoft.

Compania are în vedere ca tehnologia să fie folosită pentru a antrena sistemele de inteligență artificială care pilotează vehiculele aeriene autonome, de la taxiuri aeriene la drone de livrare.

40 de ani de la înființarea Flight Simulator

Gigantul software din Seattle are o istorie îndelungată în domeniul zborului virtual, în luna noiembrie a acestui an fiind sărbătoriți 40 de ani de când jocul său, Flight Simulator a fost înființat.

Istoria proiectului AirSim este recentă, fiind rezultatul unui proiect open-source cu același nume care a fost folosit de o serie de cercetători. Acesta este un simulator de zbor pentru drone, pe care companiile îl pot folosi pentru a se antrena și dezvolta software-ul pe care îl controlează.

Microsoft a anunțat că firma își va concentra toate eforturile asupra noului produs. Noua platformă proprietară, spune compania, conține mai multe funcții gata de utilizare și necesită mai puține cunoștințe tehnice pentru a fi folosită.

Proiectul rulează pe platforma de cloud computing a Azure a Microsoft. Firma americană Airtonomy a primit acces anticipat pe platformă.

Airtonomy folosește drone pentru a inspecta infrastructura, cum ar fi turbinele eoliene și liniile electrice.

Proiectul le permite dezvoltatorilor să își imagineze scenarii de tip „ce se întâmplă dacă” care nu ar fi sigur de testat în viața reală.

Microsoft speră că ar putea fi folosit și de autoritățile de reglemntare în domeniul aviației civile pentru a testa sistemele, pentru a vedea cum se comportă drona pe o ploaie extreme de puternică sau cum face față unei pierderi de date de poziționare.

Ashish Kapoor, creatorul AirSim a declarat că speră ca datele colectate denoua platformă să ajute la „plasarea mai multor vehicule pe cer, ajutând la monitorizarea fermelor, la inspectarea infrastructurii critice și la transportul de bunuri și persoane în cele mai îndepărtate locuri”, informează Mediafax.