Michele Placido: "Port masca lui Cattani"

Actorul, regizorul şi producătorul Michele Placido a vorbit pentru EVZ despre filmul "Itaker", în care unul din rolurile principale va fi interpretat de Monica Bîrlădeanu.

Publicul şi presa de la Cluj l-au asaltat pe Michele Placido cu întrebări şi cereri de autografe la întâlnirea informală de la TIFF, găzduită de Mihai Chirilov. De altminteri, directorul artistic al festivalului i-a şi adresat prima întrebare, referitoare la cum a negociat celebritatea, pe de o parte a gangsterului din filmul "Vallanzasca", pe de altă parte, a sa proprie de pe urma serialului "Caracatiţa".

"Eu sunt actor, nu sunt nici Corrado Cattani, nici Vallanzasca. Este problema publicului cum percepe un rol şi actorul din spatele rolului, nu a mea. Port doar masca lui Cattani, dar practic sunt un artist – să zicem - care gândeşte liber şi care spune ceea ce gândeşte", a afirmat Placido.

Regizorul şi actorul s-a oferit să le fie consilier cineaştilor români care vor să facă filme despre crima organizată. "Mafia este pretutindeni. Serialele de televiziune pot fi instrumentalizate. Involuntar, prin intermediul acestora putem influenţa totul, putem ucide politicieni şi chiar comisari de poliţie. Mafia şi chiar premierul Silvio Berlusconi nu au fost prea fericiţi de succesul «Caracatiţei». Berlusconi mi-a reproşat că Italia are o imagine negativă în film", a mai povestit interpretul comisarului Cattani.

Cineastul a vorbit pentru EVZ despre noul său lungmetraj, "Itaker", în regia lui Toni Trupia, pe care îl produce şi în care şi joacă. Filmările iau startul în noiembrie şi vor avea loc în România. Monica Bîrlădeanu interpretează unul din rolurile principale.

PROIECT

Michele Placido: "Regizorii români sunt curajoşi"

Evenimentul zilei: Cui îi va fi util "Itaker"? Michele Placido: "Itaker" este un proiect important pentru mine, o producţie care va fi dificilă pentru că eu sunt şi director artistic. Povestea a fost ideea mea, se bazează pe amintiri de-ale mele despre perioada în care emigranţii plecau din sudul ţării mele către Germania. Cred că are o valoare foarte importantă în acest moment şi pentru Europa, emigraţia este încă un subiect fierbinte. Acum nişte ani se emigra din est, acum vin în Europa şi din ţările africane. Este o temă la care merită să reflectezi, una care va fi mereu prezentă în istoria omenirii, emigranţii vor exista mereu. Va fi un lungmetraj util mai ales pentru italieni, care nu mai cred că au o problemă cu emigraţia. Merită să le readuci aminte că de-a lungul istoriei lor şi ei au fost emigranţi.

Cum de v-a venit ideea colaborării româno-italiene? Datorită companiei lui Bobby Păunescu (Mandragora Movies – n.r.), a experienţei pozitive pe care am avut-o lucrând împreună la "Vallanzasca" şi a colaborării cu Monica Bîrlădeanu.

Mi-am dorit să văd o colaborare între cinematografia românească şi cea italiană. Prima a progresat mult în ultimii ani la nivel expresiv, regizorii români sunt curajoşi. Am vrut să pun la încercare ambele cinematografii printr-un proiect care are sens pentru ambele părţi, şi din punctul de vedere al poveştii, şi din punctul de vedere al experienţei.

Organizaţiile române şi cele italiene susţin acest proiect, cinematografia românească reprezintă o realitate în Europa. Colaborarea aceasta va fi foarte importantă şi pentru proiectele comune care vor urma. Vrem ca ea să extindă inclusiv la una între ministerul român al culturii şi cel italian.

Puteţi oferi detalii despre rolul pe care îl va juca Monica Bîrlădeanu? Este o fată din România, Doina, care a emigrat în Germania. Exista deja acolo o comunitate de imigranţi români, care se refugiaseră acolo din cauza comuniştilor. Ea lucrează pe post de "hangiţă" într-un restaurant: serveşte clienţii, dar e şi patroana localului. Personajul meu, care se numeşte Pantano, a ajutat-o să cumpere restaurantul. Ea cunoaşte un imigrant italian, Benito (Francesco Scianna, care a jucat şi în "Vallanzasca", şi în "Baaria", de Giuseppe Tornatore ); el a ajuns în orăşelul german cu un copil care încearcă să îşi găsească tatăl printre muncitorii italieni.

Eu joc un pungaş italian, şeful unei mici organizaţii care face bani pe seama imigranţilor, care speculează nefericirea lor şi care se ocupă cu contrabanda. Nu sunt vreun mafiot sau vreun gangster. Dar, pentru că aveam nevoie de un orăşel german, vom filma la Sibiu. Şi câteva secvenţe în Bucureşti. Mă găsiţi în România în noiembrie!

TROFEU

Boicotat în Italia, premiat la TIFF

Lungmetrajul cineastului italian a fost urmărit de peste 1.000 de persoane la Cluj; tot acolo, Monica Bîrlădeanu i-a înmânat lui Michele Placido Premiul pentru întreaga activitate acordat unei personalităţi din cinematografia europeană.

"Mă simt fericit şi onorat să mă aflu aici, la Cluj, la cea de-a zecea ediţie a festivalului. Acest ziar, AperiTIFF, a fost primul lucru pe care l-am văzut astăzi, când am coborât din avion, şi trebuie să spun că, privind fotografia de pe copertă, mi-am dat seama că, deşi am îmbătrânit, sunt încă un bărbat frumos. M-am bucurat să regăsesc în articolul de fond numele Monicăi Bîrlădeanu, căreia îi mulţumesc pentru că mi-a făcut cunoştintă cu Noul Cinema Românesc şi cu reprezentanţii săi", a spus Michele Placido înainte de proiecţia lungmetrajului său, "Vallanzasca", din Piaţa Unirii.

Placido a mulţumit organizatorilor şi pentru selecţionarea lungmetrajului său în programul festivalului: "«Vallanzasca» e un film pe care mulţi l-au boicotat în ţara mea, deoarece arată că Italia nu înseamnă doar Papa, Berlusconi, Michelangelo şi artă". <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/ofPUwJGsuLk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>