Michele Bachmann, visul american conservator

Michele Bachmann, visul american conservator

Republicana curtează electoratul Tea Party pentru a-şi devansa opozanţii din partid în cursa pentru prezidenţialele de anul viitor.

Noua stea a Partidului Republican, Michele Bachmann, care şi-a anunţat oficial acum două zile candidatura pentru prezidenţialele de anul viitor, a plecat din pole-position în cursa internă graţie unui discurs bine croit, direcţionat spre electoratul conservator american. În săptămânile de dinaintea anunţului făcut luni, Bachmann, care de patru ani reprezintă în Camera Reprezentanţilor o circum scripţie din statul Minnesota, a lucrat intens la discursul său public pentru a-şi consolida plusul de imagine dobândit în prima dezbatere cu contracandidaţii republicani, din 13 iunie. Povestea vieţii sale, o îmbinare armonioasă între planurile personal şi profesional, a prins la cei care văd deja în Bachmann, mamă a cinci copii, întruchiparea visului american.

Discursul în care şi-a anunţat candidatura nu a lăsat nicio urmă de îndoială cu privire la electoratul-ţintă al politicienei de 55 de ani. "Vreau ca intrarea mea în cursa prezidenţială să reprezinte momentul în care noi, cetăţenii, începem să revendicăm independenţa faţă de un guvern supradimensionat, care cheltuieşte în exces şi ne-a luat prea mult din libertăţi", a declarat ea, luni, în faţa casei sale natale din oraşul Waterloo, Iowa.

Ţintind spre Tea Party

Analiştii americani au observat imediat desele referiri în discursul său la "părinţii fondatori" ai SUA şi la principiile pe care ţara a fost clădită. Michele Bachmann vrea să devină candidatul mişcării conservatoare Tea Party, au concluzionat observatorii. Ea nu a făcut altceva decât să umple un gol la nivelul electoratului, în condiţiile în care Sarah Palin, cea care până de curând era asociată cu mişcarea amintită, nu a anunţat care îi sunt intenţiile legate de scrutinul din noiembrie 2012, au mai comentat analiştii. Curtând electoratul Tea Party, Bachmann sper să se distanţeze şi de principalii contracandidaţi din cursa internă: Mitt Romney, Tim Pawlenty şi Jon Huntsman.

Turneele pe care la efectua în curând în New Hampshire şi Carolina de Sud, primele state unde vor avea loc alegeri primare, vor urmări consolidarea acestei baze conservatoare. Ea va trebui însă să se plieze şi pe aşteptările celorlalţi alegători republicani, nu doar ale conservatorilor.

Toţi sunt preocupaţi de faptul că Bachmann nu are experienţă politică, spre deosebire de potenţialul său rival direct, preşedintele Barack Obama. "Nu m-am înscris în cursa pentru alegerile prezidenţiale din orgoliu, ci pentru că Statele Unite se află acum într-un moment crucial". MICHELE BACHMANN, candidat republican

  • Michelle Bachmann, noua stea a Partidului Republican

AGENDĂ

Adversară a homosexualilor şi a Iranului

Michele Bachmann a captivat audienţa încă de la prima dezbatare internă prin discursul său despre valorile conservatoare, o temă pe placul electoratului republican şi care a şi propulsat-o politic pe Sarah Palin, în urmă cu trei ani. Punctul culminant a fost momentul în care ea a descris pe larg cum a luat în îngrijire maternală 23 de copii, pe lângă cei cinci ai ei.

Bachmann este membru în Congresul SUA din 2007, reprezentând în precedenţii şase ani diferite circumscripţii electorale în Senatul statului Minnesota. În intervenţiile sale publice, ea a criticat dur reforma sistemului de asigurări de sănătate a preşedintelui Obama.

O susţinătoare fidelă a Israelului, politiciana nu a exclus, într-o altă dezbatere, un atac nuclear asupra Iranului ca măsură prin care Occidentul să împiedice Teheranul să obţină bomba atomică. Bachmann susţine şi o lege la nivel federal care să interzică căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Ne puteți urmări și pe Google News