Printre nume importante ale fotbalului mondial, Mircea Sandu a strecurat, la dineul oficial de marţi seară, şi un personaj controversat.
Petrecerile prilejuite de centenarul Federaţiei Române de Fotbal s-au ţinut lanţ în aceste zile, la Bucureşti. Oficialii de la „Casa Fotbalului” abia au făcut faţă puhoiului de invitaţi veniţi din toate direcţiile, de la Rovinari până de la Nyon. Dineul oficial, organizat marţi seară, la Palatul Parlamentului, a avut circa 600 de comeseni!
Preşedintele Mircea Sandu a avut grijă să împace şi capra, şi varza, chemându-i la masă, deopotrivă, pe preşedinţii din „fotbalul mic”, de al căror vot va avea nevoie la viitoarele alegerile pentru şefia federaţiei, dar şi pe oamenii „grei”, cu influenţă în fotbalul european şi intern. Prietenul Naşului a venit la braţ cu olteanul Ilie Balaci Preşedintele Mircea Sandu a sosit printre ultimii la dineu, aproape în acelaşi timp cu controversatul om de afaceri Nicu Gheară, unul dintre invitaţii speciali ai serii.
Gheară a avut grijă să-şi arate influenţa, păşind pe covor înaintea lui Ilie Balaci. Deşi n-are nicio calitate oficială în fotbal (se află în spatele unui sindicat-fantomă al jucătorilor), Gheară a fost personaj central la dineu. Singurul merit al „fostului mare fotbalist”, aşa cum l-au gratulat de-a lungul timpului ziariştii săi de casă, este acela că e naşul Ralucăi Sandu (mai nou, angajată a FRF) şi bun prieten cu tatăl acesteia, preşedintele federaţiei. Acelaşi Gheară l-a cununat pe Adrian Mutu, al cărui protector este de ani buni.
Despre „Nikos” s-a spus în repetate rânduri că ar avea influenţă în deciziile care se iau la „Casa Fotbalului”. Supoziţiile au fost confirmate marţi, când, pentru o seară, Gheară a reuşit să fie vecin de scaun cu Michel Platini şi Lennart Johansson, actualul, respectiv fostul şef de la UEFA. Despre Platini se ştie că a fost unul dintre cei mai mari fotbalişti ai lumii, făcând furori la Juventus Torino şi la naţionala Franţei. În schimb, reperele reale ale carierei lui Gheară sunt puţine şi se rezumă la 83 de minute jucate în prima divizie, în tricoul Rapidului.
Gică Popescu: „Mircea Sandu îi omeneşte mereu pe votanţi!”
Separarea invitaţilor s-a făcut în funcţie de momentul sosirii la dineu, dar şi de mijlocul de transport din care aceştia au descins. Conducătorii de club din ligile inferioare au fost aduşi la Casa Poporului cu autocarele şi au fost nevoiţi să aştepte cuminţi, mai bine de un sfert de oră, până li s-a permis accesul în incintă. În timp ce oamenii din provincie erau aşezaţi la mese, afară se derula o adevărată defilare de limuzine, la bordul cărora soseau preşedinţi din Liga I, dar şi foste glorii, în frunte cu Gică Hagi şi Ilie Năstase.
Gică Popescu a absentat, evitând să dea ochii cu actuala trupă federală. „De fiecare dată când are loc câte o Adunare Generală, se întâmplă la fel. Mircea Sandu îi omeneşte pe cei care urmează să-l voteze. Toţi primesc câte ceva. E mereu acelaşi lucru”, a punctat ieri „Baciul”.
ŞEDINŢA GREILOR UEFA a lăudat Polonia şi a urecheat Ucraina
Comitetul Executiv al UEFA, întrunit ieri la Bucureşti, a nominalizat oraşele care vor găzdui meciurile Campionatului European de fotbal din 2012, competiţie organizată de Polonia şi de Ucraina.
„Am discutat despre problema rasismului, doarece au existat câteva cazuri grave în ultima vreme. Nu pot să tolerez aşa ceva, ar însemna să fiu complice. Un fotbalist nu poate fi umilit pe teren! Am discutat posibilitatea ca arbitrul să întrerupă meciul, în cazul unor manifestări rasiste. O altă chestiune a fost stabilirea oraşelor-gazdă ale Euro 2012. În Polonia se va juca la Gdansk, Poznan, Wroclaw şi Varşovia, iar în Ucraina se vor disputa meciuri la Kiev”, a anunţat Platini.
Arenele din Lvov, Doneţk şi Harkov nu îndeplinesc toate condiţiile impuse, fiind trecute pe o listă de aşteptare. Ucraina a fost urecheată pentru întârzierile lucrărilor, în vreme ce Polonia a primit laude. Ambele ţări au fost reprezentate la Bucureşti de preşedinţii celor două federaţii.