A murit un chef celebru. Era considerat unul dintre pionierii bucătăriei dietetice

Doliu. Sursa foto: Arhiva Evz

Michel Guérard, considerat ca fiind unul dintre pionierii bucătăriei dietetice, a murit. Astăzi, o școală de gastronomie care promovează alimentele sănătoase îi poartă numele. Michel Guérard a murit la domiciliul său noaptea trecută, a anunțat secretara personală Florence Pelizzari.

Michel Guérard avea 91 de ani

Michel Guérard este cel care a introdus conceptul „Nouvelle Cuisine”. A fost o mișcare care a urmărit să reînventeze bucătăria franceză pe la începutul anilor 70, promovând mâncărurile ușoare.

Guérard s-a născut pe 27 martie 1933 într-un orășel aflat la aproximativ 60 de kilometri de Paris, era fiul unui măcelar. În 1950 a început ucenicia ca patiser. Mai ai târziu, la nici 25 de ani, a fost declarat cel mai bun patiser din Franța. A fost nevoit să-şi abandoneze studiile foarte devreme. În timp ce visa să fie medic, şi-a făcut ucenicia într-o patiserie aproape de Paris.

Este primul bucătar francez care a apărut pe coperta revistei Time

Michel Guérard este considerat de unii critici drept unul dintre cei mai talentaţi bucătari ai secolului XX. După ce a uimit societatea pariziană  cu creațiile sale, Guérard și-a deschis propriul restaurant. Mai târziu s-a mutat în sud-vestul Franței unde a deschis restaurantul „Les Prés d'Eugénie”, primind trei stele Michelin din 1977.

Devenise cel mai bun muncitor din Franţ, iar  la vârsta de 25 de ani, Michel Guerard şi-a arătat talentul la Crillon, un hotel de lux din Paris. Apoi s-a mutat la Lido, un fost cabaret din capitală.

Michel Guérard a avut o viață pasională

Guérard a decis să facă încă un pas mare în viața sa. În 1965 a cumpărat un bistro nord-african în Asnieres, situat la nord-vest de Paris. După un început greu, a adus tot Parisul în restaurantul său numit „Pot-au-feu”. Asta se petrecea înainte de a se stabili în Landes în anul 1974. Tot atunci celebrul ghid gastronomic francez Michelin i-a acordat trei stele.

Guérard spunea că a avut „o viaţă emoţionantă şi pasională”, de la „copilul care a prins războiul, foamea şi frigul”, la tot ceea ce a reușit să clădească de-a liungul vieții sale, scrie courrier-picard.fr.