Michael "Zeus" Phelps

Michael "Zeus" Phelps

"Jocurile Olimpice de la Beijing l-au avut pe cel mai mare sportiv olimpic din toate timpurile - Michael Phelps din Statele Unite", a anunţat ieri crainicul în "Cubul de apă" în timp ce echipa americană de ştafetă 4x100 metri mixt poza pe podium cu medaliile de aur la gât.

Dintre cei patru înotători cocoţaţi pe prima treaptă a podiumului, unul tocmai devenise sportivul cu cele mai multe medalii olimpice de aur din carieră şi cu cele mai multe astfel de trofee la o singură ediţie a Jocurilor Olimpice. Michael Phelps (23 de ani) a cucerit ieri a opta medalie de aur la Beijing, ridicându-şi totalul la 14 titluri olimpice (şase cucerite la Atena 2004)!

„Glonţul din Baltimore“ l-a depăşit pe legendarul său compatriot Mark Spitz, care la Olimpiada din 1972, de la München, a obţinut şapte medalii de aur, toate cu recorduri mondiale. Şi Phelps a stabilit astfel de performanţe, dar mulţi consideră că a fost ajutat şi de noul costum creat de „Speedo“. Spitz nu este însă de acord: „Chiar dacă ar fi avut blană pe costumul de înot, Michael tot ar fi stabilit recorduri mondiale“.   „Vreau s-o văd pe mama“

Michael Phelps, noul „Zeus“ al Olimpului, a câştigat la Beijing cu şapte recorduri mondiale (400 metri mixt, 4x100 metri liber, 200 metri liber, 200 metri fluture, 4x200 metri liber, 200 metri mixt şi 4x100 metri mixt) şi unul olimpic (100 metri fluture). „Fără ajutorul coechipierilor mei n-aş fi reuşit. În acest moment nu pot descrie ceea ce simt. Vreau doar s-o văd pe mama“, a declarat Phelps după victorie. Ca de fiecare dată după un triumf, americanul a urcat în tribune pentru a-şi îmbrăţişa mama, care, după divorţul de tatăl lui Michael, l-a crescut singură pe viitorul campion de când aceasta avea nouă ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aventura olimpică a lui Phelps, care în copilărie s-a luptat cu ADHD (sindromul deficienţei de atenţie) a început la Sydney, în 2000, unde a ocupat locul cinci la 200 de metri fluture. Pe atunci făceau senzaţie australianul Ian Thorpe şi olandezul Pieter van den Hoogenband. La Atena 2004, americanul a strălucit de şase ori, iar de două ori a luat bronzul.   Premii de 1,2 milioane de dolari

Cu o înălţime de 1,93 metri şi o anvergură de 2,01 metri, Michael Phelps va primi un milion de dolari de la compania „Speedo“ pentru că a egalat recordul lui Spitz şi 200.000 de dolari de la Comitetul Olimpic American pentru cele opt medalii de aur. „N-am făcut ceea ce am făcut pentru bani. Pur şi simplu am făcut-o pentru a mă distra“, a declarat Phelps. Victoria de ieri a ştafetei masculine de 4x100 metri mixt, care i-a adus lui Phelps al optulea aur olimpic, a strâns în faţa televizoarelor 107 milioane de americani.

PE MUCHIE Emoţii la penultima medalie

Succesul de sâmbătă s-a conturat cel mai greu pentru Michael Phelps. Americanul l-a învins la fotografie pe sârbul Mirolar Cavici, în proba de 100 de metri fluture. Delegaţia Serbiei a făcut contestaţie, reclamând faptul că sportivul lor ar fi atins în acelaşi timp cu americanul peretele bazinului. După ce au analizat proba video, arbitrii au decis să nu schimbe ordinea pe podium, Phelps rămânând cu al şaptelea aur şi egalând recordul lui Mark Spitz.

Michael Phelps, înotător american, de opt ori campion olimpic la Beijing: "Nimic nu este imposibil. Trebuie doar să visezi. Mi-am dorit să fiu Michael Phelps I, nu Mark Spitz al II-lea. N-am făcut ceea ce am făcut pentru bani. Pur şi simplu am făcut-o pentru a mă distra."