Evenimentul Zilei > Actualitate > Michael Phelps, zeul olimpic suspendat pentru consum de droguri și alcool
Michael Phelps, zeul olimpic suspendat pentru consum de droguri și alcool

Michael Phelps, zeul olimpic suspendat pentru consum de droguri și alcool

Sportivul care a câștigat 22 de medalii la Jocurile Olimpice a trecut peste scandaluri uriașe și va concura la cea de-a cincea competiție majoră

Michael Phelps va încerca să continue o poveste fabuloasă, începută în urmă cu 16 ani.

Înotătorul american va participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro și țintește medalie sau medalii în probele de 100 metri fluture, 200 de metri fluture și 200 de metri individual mixt.

22 de medalii olimpice, peformanță unică

La 31 de ani, sportivul din SUA este o legendă. De fapt, el a devenit zeul Jocurilor Olimpice în urmă cu patru ani, la Londra, atunci când a cucerit patru medalii de aur și două de bronz.

Astfel a ajuns Phelps la un total de 18 medalii de aur, două de argint și două de bronz, câștigate la cel mai important eveniment al sportului. Nu e chiar rău, ba e loc și de mai bine, ținând cont că recordmenul vine cu ambiții mari și la Rio de Janeiro.

Cel mai tânăr înotător american

„Glonțul din Baltimore” a fost un talent precoce. La 15 ani s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Sydney. Un puști la acea vreme, Michael n-a urcat pe podium, dar a bifat un record: a fost cel mai tânăr înotător care a făcut parte vreodată din delegația SUA. Phelps avea să explodeze în 2004 la Atena, acolo unde „a ras” șase medalii de aur.

Se putea mai mult? Americanul a demonstrat că da. După evoluțiile de la Beijing – 2008, bagajul lui Phelps a atârnat mai greu cu opt medalii de aur.

„Mi-ar plăcea să fiu portdrapelul țării mele la ceremonia de deschidere”, a spus Phelps, vorbind despre primul mare obiectiv pe care îl are la „carnavalul sportiv” din „Țara Cafelei”. Șefii delegației SUA vor anunța cu câteva ore înaintea ceremoniei de deschidere cine va avea cinstea de-a purta drapelul.

Phelps a fost un copil cu probleme. A fost diagnosticat cu ADHD – deficit de atenție – iar la vârsta de șapte ani părinții l-au dus să înoate în cadru organizat. Băiatul avea foarte multă energie pe care trebuia s-o topească într-un mod, iar bazinul i-a priit de minune.

Muncă în folosul comunității

La 10 ani era recordmen național al vârsta sa și devenise evident că înotul va fi pentru Michael mai mult decât un hobby. După alți cinci ani, Phelps debuta la JO din 2000. O figură impozantă în sport, americanul a călcat strâmb în viața personală.

După victoriile de la Atena, din 2004, a fost prins conducând mașina sub influența alcoolului. S-a ales cu 18 luni de muncă în folosul comunității și obligația de-a vorbi liceenilor despre efectele nocive ale consumului de alcool.

A fumat canabis

Michael a călcat iarăși pe bec în 2014, atunci când, oprit de polițiști, n-a fost în stare să meargă în linie dreaptă. Băuse în timpul unei partide prelungite de poker. A fost suspendat șase luni din naționala de înot. Între aceste două episoade, campionul a mai fost implicat într- un mare scandal.

În 2008 a fumat canabis, la o petrecere, a fost fotografiat, iar pozele au apărut în presă. „M-am comportat copilăreşte şi nepotrivit, într- o manieră pe care oamenii nu o aşteaptă de la mine”, a spus înotătorul.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: