Evenimentul Zilei > International > MI5 a ÎMPIEDICAT timp de ani de zile Scotland Yardul să-l ARESTEZE pe clericul TERORIST Anjem Choudary
MI5 a ÎMPIEDICAT timp de ani de zile Scotland Yardul să-l ARESTEZE pe clericul TERORIST Anjem Choudary

MI5 a ÎMPIEDICAT timp de ani de zile Scotland Yardul să-l ARESTEZE pe clericul TERORIST Anjem Choudary

Brigada antiteroristă din poliția britanică susține că au avut numeroase dovezi care puteau duce la condamnarea clericului islamist Anjem Choudary, însă a fost impiedicată să treacă la acțiune de către MI5, care a invocat o anchetă în desfășurare.

Este legitimă întrebarea de ce Anjem Choudary, găsit recent vinovat de propagandă jihadistă, a fost lăsat vreme de 20 de ani să-și răspândească otrava în Marea Britanie. O sursă din brigada anti-tero a Scotland Yardului a declarat pentru ziarul britanic Express că responsabili pentru această toleranță sunt șefii serviciului secret MI5.

După ce un tribunal britanic l-a găsit vinovat pe Choudary că și-a îndemnat credincioșii să sprijine acțiunile ISIS, s-a dovedit că clericul islamist fusese implicat în cel puțin 15 acțiuni teroriste, începând cu 2001.

Poliția crede că el are legături cu circa 500 – 850 de musulmani, care au părăsit Marea Britanie pentru a merge să lupte alături de ISIS pe fronturile din Siria și Irak.

Sursa din poliție a declarat pentru publicația britanică:

„Sunt șocat că i-am permis să acționeze atâta vreme. Era băgat până în gât, însă poliția nu poate desfășura investigații complete, dacă serviciul secret spune că ancheta lor este una mai amplă și au prioritate. Asta au făcut în mod repetat. Când poliția putea găsi o mulțime de dovezi, era trasă în spate de serviciul secret, deoarece Choudary era una dintre persoanele pe care o monitorizau.”

Expertul în securitate Will Geddes, consultat de Express, afirmă că MI5 și Scotland Yard au colaborat de nenumărate ori, însă pot apărea tensiuni atunci când vine vorba de a obține dovezi și de a inculpa o persoană:

„În vreme ce poliștii vor să pună cătușele, agenții vor să obțină informații și este greu să menții balanța dreaptă. E clar că Choudary a fost deștept și a știut unde este linia de demarcație, de aceeea a durat atât de mult să fie prins, dar este foarte posibil ca MI5 să-și fi dorit să continue să-l monitorizeze, pentru că era în centrul rețelei.”