Evenimentul Zilei > International > Mexic: S-a descoperit o nouă inscripţie mayaşă despre 2012. VEZI ce spun experţii
Mexic: S-a descoperit o nouă inscripţie mayaşă despre 2012. VEZI ce spun experţii

Mexic: S-a descoperit o nouă inscripţie mayaşă despre 2012. VEZI ce spun experţii

Dacă până acum au încercat să minimalizeze teoriile conform cărora mayaşii au prezis, pe baza calendarului lor, sfârşitul lumii în 2012, acum experţii de la Institutul de Arheologie din Mexic au admis existenţa unui al doilea artefact maya pe care este înscripţionat un text în care se face referire la data de 21 decembrie a anului viitor.

Specialiştii din Mexic ştiau până mai ieri de existenţa unei singure inscripţii, ce făcea referire la această dată, o tabletă de piatră din situl arheologic Tortuguero, din statul Tabasco.
Iată că acum apare o doua inscripţie, care, spun cei de Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic, ar fi fost descoperită  în situl arheologic Comalcalco şi pe care este inscripţionată aceeaşi dată: 21 decembrie 2012, scrie „Daily Mail”.

Arturo Mendez, purtătorul de cuvânt al Institului, a afirmat că fragmentul de cărămidă ce conţine respectiva inscripţie a fost descoperit acum câţiva ani, fiind studiat intens de specialişti. Inscripţia este păstrată într-o colecţie privată a institutului, la care publicul nu are acces.
"Cărămida de la Comalcalco", cum este supranumit artefactul, datează de acum 1.300 de ani. Anumite pasaje sunt dificil de citit, însă ultimele simboluri au fost interpretate de cercetători. Astfel, inscripţia se încheie cu fraza "Va coborî din cer".
Experţii spun că este cel mai probabil vorba despre Bolon Yokte, un misterios zeu maiaş asociat atât cu războiul dar şi cu creaţia.
Data ce apare pe cărămidă "este o parte de calendar, o combinaţie a poziţiei cerului dintr-o zi şi o lună, care se repetă la fiecare 52 de ani", a declarat David Stuart, specialist în civilizaţia maya de la univeristatea Texas din Austin.
El susţine că această dată corespunde cu sfârşitul celui de-al 13 baktun, acesta reprezentând o perioadă de timp echivalentă cu 394 de ani, în concepţia mayaşilor.

Numărul 13 este sacru pentru civilizaţia maya. Calendarul mayaş începe în anul 3114 î.Hr. şi se sfârşeşte odată cu al 13-lea baktun, în jurul datei de 21 decembrie 2012.

"Numărul de pe cărămidă ar putea corespunde acestei date. Nu există niciun motiv ca aceasta să corespundă cu altă dată din timpurile străvechi şi care să descrie vreun alt eveniment istoric important", a spus Stuart.

Experţii institutului din Mexic afirmă că mayaşii considerau că timpul parcurge o serie de cicluri care încep şi se termină cu regularitate, fără a crede că finalul unui ciclu are consecinţe apocaliptice.