Mexic: Câştigătorul alegerilor prezidenţiale, contestat de manifestanţi

Mexic: Câştigătorul alegerilor prezidenţiale, contestat de manifestanţi

La o săptămână de la scrutinul prezidenţial din Mexic, zeci de mii de persoane au manifestat ieri la Ciudad de Mexico împotriva lui Enrique Pena Nieto, candidatul Partidului Revoluţionar Instituţional, acuzându-l că a câştigat pe căi necinstite alegerile.

Protestatarii,majoritatea tineri, purtau pe cap cutii sugerând televizorul, în semn de protest faţă de Televisa, cel mai mare post de televiziune din ţară, pe care îl acuză că a susţinut candidatul PRI în campania pentru prezidenţiale.

Prin victoria sa, Pena Nieto readuce la putere PRI, care a guvernat timp de 71 de ani ţara, până în 2000. Conform rezultatelor definitive, candidatul PRI a obţinut 38,21% din voturi devansându-l pe reprezentantul stângii Andres Manuel Lopez Obrador (31,5%). Ultimul a respins la rândul său rezultatul scrutinului afirmând că PRI a "cumpărat milioane de voturi".

În 2006, Lopez Obrador a denunţat fraudarea scrutinului prezidenţial pe care l-a pierdut cu doar 0,56 procente faţă de preşedintele mexican în exerciţiu Felipe Calderon. Susţinătorii săi au blocat atunci, timp de peste şase săptămâni, centrul capitalei. De această dată, Lopez Obrador a dat asigurări că protestul va fi unul paşnic.

Ne puteți urmări și pe Google News