Fumatul creează dependență și poate avea efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Dar există speranță pentru cei care doresc să renunțe datorită aplicațiilor inovatoare, liniilor de ajutor și strategiilor de adaptare dovedite. În timp, fumatul poate duce în cele din urmă la cancer pulmonar, care are o rată de supraviețuire mai mică de 18% în decurs de 5 ani de la diagnostic.
În 2019, mai mult de 30,8 milioane de americani au fumat, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Aproape 12,5% dintre americanii erau de 18 ani și peste. Fumatul este, de asemenea, principala cauză de deces în Statele Unite, reprezentând aproape 1 din 5 decese.
Țigările au substanțe chimice care pot face această dependență deosebit de insidioasă. Când intră în plămâni, pot provoca efecte dăunătoare precum bronșita, a spus Jonathan Bricker, profesor la divizia de științe a sănătății publice la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson de la Universitatea Washington din Seattle.
Din fericire, cancerul pulmonar poate fi prevenit dacă renunți la fumat și înveți să rămâi nefumător, a spus dr. Panagis Galiatsatos, directorul Clinicii de tratare a tutunului de la Johns Hopkins Medicine din Baltimore, Maryland.
Mai jos sunt şase moduri care te ajuta să renunți la fumat și să te bucuri de o viață mai sănătoasă:
1. Concentrează-te pe ideea că renunți la fumat
Îți este greu să renunți definitiv la țigări? Împărțiți-vă obiectivul în pași mai mici și mai ușor de gestionat. Scopul nu ar trebui să fie renunțarea la fumat; mai degrabă, ar trebui să fie despre cum să „rămâi aşa”, a spus Galiatsatos. El a spus că a avut pacienți care spun că au renunțat de multe ori, dar că nu au reușit să se oprească definitiv.
El recomandă oamenilor să-și împartă obiectivul mai mare de a renunța în obiective mai mici. De exemplu, aflați diferitele voastre declanșatoare care v-ar putea face să doriți să fumați. Astfel, poți fi atent și poți găsi soluții pentru acele acțiuni.
2. Învățați din fiecare experiență
Majoritatea oamenilor care fumează se lasă de opt până la 12 ori, înainte de a renunța definitiv, a spus Bricker. Deoarece recidiva este atât de comună, Bricker le spune pacienților săi să găsească o lecție pe care o pot lua din fiecare experiență.
„Oamenii vor spune lucruri precum: „Am învățat cât de puternice sunt aceste pofte sau am învățat cum să văd că prietenul meu fumează şi a fost un mare declanșator pentru mine. Ori am învățat că stresul din viața mea a fost un mare declanșator”, a spus Bricker.
Pacienții ar trebui să şştie că cu cât învață mai multe lucruri din recidivele lor, cu atât sunt mai mari șansele lor de a renunța definitiv, a spus el.
3. Folosiți linii telefonice și aplicații pentru asistență
Smartphone-ul tău poate fi de ajutor, indiferent dacă îl folosești pentru a apela o linie de asistență sau pentru a descărca o aplicație pentru a renunța la fumat. Grupurile de asistență pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat sunt în scădere, așa că Bricker a recomandat să apeleze la o linie de asistență pentru a renunța la fumat pentru a obține asistență externă.
CDC finanțează o linie fierbinte pentru renunțarea la tutun, care este gratuită pentru rezidenții SUA, plus Districtul Columbia, Guam și Puerto Rico. Apelanții sunt conectați la antrenori care îi ajută pe fumători să creeze un plan pentru a renunța și să le sfătuiască atunci când se confruntă cu sevraj și pofte.
Aplicația se concentrează pe terapia de acceptare și angajament, care încurajează oamenii să-și accepte emoțiile și gândurile în loc să le alunge. Instrumentul oferă, de asemenea, resurse pentru a renunța și a gestiona poftele atunci când acestea apar, a spus Bricker.
4. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale
Fii pe deplin sincer cu medicul tău despre fumatul tău, astfel încât ea sau el să poată găsi strategii care să funcționeze pentru tine. Persoanele care doresc să renunțe la fumat pot discuta cu furnizorul lor de servicii medicale pentru a veni cu un plan de tratament cu mai multe strategii, a spus Galiatsatos.
Medicii pot prescrie medicamente pentru a reduce pofta de țigări și pentru a le face mai ușor de gestionat, a spus el. Este o soluție pe termen scurt pentru a vă ajuta să vă antrenați creierul să nu aibă atât de mult pofta de țigări, a adăugat Bricker.
Medicamentele oferite vor depinde de situația dumneavoastră specifică, a spus Bricker. Rețetele tind să fie minime la început, apoi cresc în funcție de severitatea dependenței.
5. Susține persoanele dependente de fumat
„Dacă ești cu adevărat serios în a ajuta pe persoana iubită să renunțe, trebuie să o abordezi ca pro-fumat și anti-fumat”, a spus el. Când încercați să ajutați pe cineva care fumează, spuneți clar că abordați situația fără stigmatizare sau judecată, a spus Galiatsatos. Odată ce încrederea este stabilită, el recomandă prietenilor și membrilor familiei să se ofere pentru a ajuta fumătorii să găsească resurse despre cum să renunțe la fumat.
Furnizorii de servicii medicale ar trebui, de asemenea, să sprijine pacienții lor care fumează, a spus Galiatsatos. Dacă pacienții se simt judecați de medicii lor pentru fumat, ar putea să mintă. Și asta nu ajută pe nimeni, a spus el. Chiar și atunci când pacienții nu se simt motivați să renunțe la fumat în acea zi, este important să se sublinieze diferitele opțiuni de tratament, astfel încât să aibă resursele mai târziu. Galiatsatos a spus că nu a întâlnit niciodată un pacient care să nu știe deja că fumatul este rău, așa că recomandă evitarea acestui argument atunci când face apel la o persoană iubită care fumează.
6. Abordați cauza principală a problemei
De multe ori, atunci când oamenii fumează, este pentru a face față unei probleme de bază din viața lor, cum ar fi stresul sau anxietatea, a spus Galiatsatos. Când se confruntă cu acele emoții în timp ce renunță, este instinctiv pentru ei să apeleze la țigări.
„Dacă te-ai bazat întotdeauna pe țigări pentru a fi acel mecanism de adaptare și nu ai un înlocuitor, asta este tot ce vom vedea”, a spus el. Pentru a combate această provocare, Galiatsatos a recomandat persoanelor care încearcă să se lase de fumat să meargă la consiliere comportamentală. Ei vor putea identifica mai bine de ce au fumat și vor lucra pentru a găsi modalități mai sănătoase de procesare a acestor emoții.
De ce fumatul creează atât de dependență?
Țigările sunt pline cu substanțe chimice precum nicotina, care sunt îmbunătățite chimic pentru a genera această dependență, a spus Galiatsatos. Nicotina îmbunătățită chimic seamănă îndeaproape cu neurotransmițătorul comun acetilcolina, care ajută la controlul mișcărilor musculare și a altor funcții ale creierului.
„Întotdeauna le spun oamenilor că aceasta este cea mai insidioasă moleculă care provoacă dependență cunoscută de om pentru că nu doar te supradozează”, a spus Galiatsatos, care este, de asemenea, purtător de cuvânt al Asociației Americane de Plămân, şi continuă: reconectează creierul fumătorului de-a lungul anilor, iar în momentul în care cineva își dă seama că îi fură sănătatea, este incredibil de greu să scapi de această dependență, a mai spus medicul, potrivit CNN.