Evenimentul Zilei > Actualitate > Metoda anti-stres care a cuprins întreaga lume: ia durerile cu mâna şi schimbă radical viaţa
Metoda anti-stres care a cuprins întreaga lume: ia durerile cu mâna şi schimbă radical viaţa

Metoda anti-stres care a cuprins întreaga lume: ia durerile cu mâna şi schimbă radical viaţa

Elevi în căutarea norocului înainte de examene, şomeri, şoferi de TIR, ingineri, doctori, profesori universitari, corporatişti şi patroni, toţi vin la lecţiile de dezvoltare personală cu acelaşi gând: să scape de molima secolului - stresul.

Odată ce învaţă să-l întoarcă în favoarea lor, parcă prind forţe nebănuite şi totul începe să le meargă ca uns. La "catedră" stă un belgrădean venit la studii în România, în anii ’80, care a fost mult timp unicul instructor din ţară. Primele cursuri le-a ţinut în ’94, la Bucureşti, după care s-a extins la Timişoara, organizând cursuri şi în alte oraşe ocazional.

"Nu suntem spirala MISA"

Pe Rajko Kuzmanovic l-am găsit, zilele trecute, în biroul său din Aviaţiei. Pare genul de om care râde când ţara arde şi aproape că enervează cu zâmbetul larg. A urmat, la rândul lui, cursurile Silva la 14 ani, la Belgrad, şi, de atunci, duce o viaţă "à la léjère".
Spune senin că totul stă în demistificarea stresului, aflat pe buzele tuturor.

"Societatea nu ştie să facă faţă stresului, s-a încetăţenit ideea că e o chestie îngrozitoare. Exact pe asta se bazează metoda Silva – să înveţi nu să scapi de stres, care e o reacţie fiziologică a organismului, ci să-l foloseşti în favoarea ta ca să găseşti soluţii. De exemplu, ai o problemă, în loc să te lamentezi că nu ştii ce să faci, mai degrabă foloseşti stresul ca să te concentrezi pe rezolvare", dezvăluie Rajco secretul.

Practic, e vorba de tehnici de gândire care se aplică când mintea este relaxată, "sedată", ca în timpul somnului. Relaxarea se obţine fără meditaţie, hipnoză, yoga şi alte practici transcedentale. "Nu suntem spirala MISA", glu­meşte instructorul.
Când creierul intră în faza tuturor posibilităţilor

Detensionarea apare când intri în starea "alfa", nivelul la care pulsaţiile creierului au o frecvenţă de două ori mai mică decât cele din timpul stării de veghe.

"În starea de veghe sau beta, când suntem trezi şi activi, creierul are între 14 şi 21 de pulsaţii pe secundă. Atunci când trecem în starea alfa, care de regulă se obţine în timpul somnului, creierul are 7-14 pulsaţii. La curs învăţăm să intrăm în alfa şi în afara somnului", explică Rajco.

Se pleacă de la principiul dovedit ştiinţific că stresul e vinovat de 95% dintre boli, astfel că, când sunteţi "alfa" în viaţa de zi cu zi, puteţi controla durerile de cap şi induce somnul fără pastile, puteţi să renunţaţi la fumat, să slăbiţi şi să preveniţi ulcerul care apare de la stres. "Ca la calculator, ştergi programele proaste din computerul minţii", conchide instructorul.
Bolnavii psihic, însoțiți de doctor
Întregul curs durează patru zile (două weekenduri), 10 ore pe zi cu pauze de masă, și costă 950 de lei. Una dintre condiții este ca participanții să aibă peste 14 ani, întrucât „copiii sub această vârstă nu au bine dezvoltată partea logico-rațională și nu funcționează explicațiile”.
O a doua condiție este ca bolnavii pishic sau cei cu probleme speciale să vină însoțiți de medic, care urmează cursul gratuit. Participanții au voie să-și ia notițe, dar nu să și înregistreze, din motive de copyright.
Și-a găsit calea în viață
Tiberiu Molnar, unul din cei mai cunoscuţi bioenergo­terapeuţi a citit la 15 ani cartea lui Jose Silva. Întâmplarea a făcut ca în momentul în care a pus mâna pe carte avea o migrenă şi a avut ocazia să aplice imediat o tehnică.

"În cinci minute m-am simţi formidabil. Am lăsat totul deoparte şi am citit cartea. În acel moment, mi s-a schimbat viaţa", mărturi­seş­te Tiberiu.

A fost, de altfel, momentul în care şi-a dat seama că are puteri bionergetice.
"Metoda Silva te învaţă să foloseşti stresul în favoarea ta ca să găseşti
soluţii“.

RAJKO KUZMANOVIC, instructor în Silva

14 milioane de absolvenţi ai cursurilor Silva

există în lume, dintre care 5.000 în România. Un curs durează patru zile, cu pauze de masă, 10 ore pe zi şi costă 950 de lei


ORIGINI AMERICANE

Rodul unei cercetări de 22 de ani

Americanul Jose Silva este cel care a descoperit Metoda Silva, după o cercetare de 22 de ani, în care a investit 500.000 de dolari, iniţiind totodată o nouă ştiinţă numită psihoorientologie.

A transpus descoperirea în două cărţi – "Auto-controlul prin metoda Silva" şi "Tu, vindecătorul", cunoscute în toată lumea, iar primele cursuri le-a ţinut în Texas.

În prezent, 800 de "profesori" predau metoda de control al minţii în 30 de limbi, în 115 ţări ale lumii, iar numărul "absolvenţilor" depăşeşte 14 milioane.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/3b0U4E9A2MY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: