Metoda „Accidentul”, o infracțiune greu de stopat

Mii de români au fost înșelați prin metoda „Accidentul”, iar autoritățile nu au găsit încă soluții pentru a-i stopa pe infractori. Un polițist din Cluj spune că în penitenciare ar trebui efectuate controale mai dese și instalată tehnică de bruiaj

Trei infractori, reci diviști în breaslă, care au înșelat mai multe persoane prin metoda „Accidentul” au fost arestați vineri. Iosif Dănuț Szentgyorgyi, Vlad Bogdan Ilieș și Mădălin Nicolae Săvan sunt din Cluj. Un al patrulea infractor se află la închisoare, unde execută o pedeapsă pentru o altă faptă penală.

Cei patru sunt acuzați de procurorii clujeni de faptul că au pus la cale o rețea infracțională care acționa prin celebra metodă „Accidentul”. Polițiștii susțin că persoana arestată este cea care suna de pe un telefon mobil, introdus ilegal în celulă, diverse persoane pe care le anunța că rudele lor apropiate au comis un accident grav și că pentru a nu depune plângere este nevoie de o anumită sumă de bani pentru împăcare. Cei trei bărbați arestați, vineri, de către Tribunalul Cluj, jucau rolul de săgeți, adică ridicau banii de la persoanele înșelate. Surse judiciare susțin că de la o singură bătrânică, unul dintre ei a luat suma de 10.000 de euro și s-a făcut nevăzut.

În total, în câteva zile, cei patru au dat șapte lovituri, prejudiciul creat unor persoane de vârsta a treia fiind de 80.000 de lei.

Au găsit pistoale la ei acasă

La perchezițile efectuate la locuințele celor trei, dar și la un penitenciar, cel de la Gherla, unde este închis cel de-al patrulea infractor, polițiștii au descoperit zeci de telefoane mobile, cartele telefonice, bijuterii din aur şi înscrisuri care conțineau numerele de telefon ale persoanelor „înțepate”, termen folosit de membrii grupării. Mai mult, poliţiştii au ridicat şi patru arme - letale şi neletale, din categoria celor supuse autorizării sau notificării, deţinute în afara condiţiilor legale, acestea urmând a fi expertizate pentru a se stabili dacă au fost sau nu folosite.

Palmares penal

Numele a doi dintre cei arestați vineri îl regăsim în alte dosare penale care au fost deschise tot pentru „țepe” prin metoda accidentul. De exemplu, Mădălin Nicolae Săvan a fost condamnat la Constanța, în iunie 2016, la un an și zece luni de închisoare, și a fost eliberat condiționat, înainte de termen, în data de 12 iulie 2017. Săvan mai este cercetat în prezent, în stare de libertate, pentru tentativă de omor. În ciuda gravității acuzației, Săvan se plimba liber pe stradă și îi lăsa pe bătrâni fără bani.

Al doilea „țepar” este Iosif Dănuț Szentgyorgyi, din Jucu, județul Cluj. Acesta a mai fost la închisoare, de mai multe ori, în prezent fiind judecat într-un alt dosar penal pentru infracțiuni de înșelăciune, tot prin metoda „Accidentul”. Szentgyorgy are un frate, Ionuț Petre, campion național de Kempo, în prezent fiind încarcerat în Penitenciarul Gherla, pentru tenativă de omor, fiind arestat în urmă cu două săptămâni.

„Complicii din libertate primesc pedepse mai mici”

Toate înșelăciunile prin metoda accidentul sunt comise din către un deținut aflat în una dintre închisorile românești, susțin suse judiciare. Acesta își alege victimele, le vorbește frumos, iar mai apoi își trimite complicii, care sunt prezentați ca avocați, să ridice banii. Polițiștii clujeni susțin că dacă în mediul penitenciar ar fi efectuate percheziții mai dese și ar fi instalată tehnică de bruiaj al semnalului mobil, aceste fapte ar înceta. „Cel care sună la telefon este autorul fapte. De regulă, el execută altă faptă și îi convine să mai fie condamnat a doua oară deoarece pedepsele vor fi contopite. Complicii din libertate sunt condamnați la pedepse mici deoarece judecătorii consideră că ei nu sunt autorii faptelor de înșelăciune”, explică un polițist.