Meteora României, loc plin de legende în Sălaj. Grădina Zmeilor oferă un peisaj de vis

Meteora României este un loc încărcat de diverse legende. Sursa Foto: Wikipedia

Meteora României se află în județul Sălaj, iar locul este plin de legende care au supraviețuit de-a lungul timpului. Pe lângă aceste legende, locul oferă un peisaj cu totul spectaculos, care reușește să impresioneze pe toată lumea.

Meteora României este situată în județul Sălaj, în rezervația naturală Grădina Zmeilor. Locul este comparat cu celebra Meteora din Grecia, însă are o dimensiune mult mai mică.

Meteora României, un loc plin de legende

Stâncile cu forme neobișnuite s-au format prin eroziune și au dus la numeroase legende. Locul spectaculos de la noi din țară este situat în localitatea Gâlgău Almaşului.

Printre legendele care sunt legate de această rezervație se numără și cea a pietroaielor care opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau la Dej, după sare:

„În partea cea mai vestică a grădinii, mai mari, separate una de alta, sunt două stânci gemene. Sunt Zmeul şi Zmeoaica.

Se spunea că aceste pietroaie se opreau zmeii să se odihnească atunci când mergeau după sare la Dej”, a explicat Alexandru Moşuţ, fost profesor de matematică și pasionat de istoria locală.

O altă legendă spune că zona era casa unor zmei ce furau fetele oamenilor

Într-o zi, unul dintre zmei a furat soarele de pe cer, dar un voinic a hotărât să-l înfrunte.

Zmeul a fost învins, iar voinicul a găsit soarele și l-a aruncat pe cer. Ceilalți zmei au venit și ei pentru a-l ajuta, însă au fost orbiți de acea strălucire. Una dintre fetele eliberate a rostit o vrajă asupra lor. Astfel, zmeii au rămas în acel loc și au devenit stane de piatră.

Grădina Zmeilor a ajuns să fie cunoscută sub această denumire abia din anii ’70. Până atunci, avea numele Dumbrava, fiind o zonă împădurită. Deoarece acolo se termina pădurea, locul se mai numea și Chieturi.

Meteora României adăpostește și alte legende

O altă legendă este cea a fetei Cătanii. În această zonă, femeile mai „rele” sunt numite „cătane”, deoarece sunt foarte autoritare. O astfel de femeie avea o fată care s-a îndrăgostit de un soldat, deși mama ei nu era de acord cu acest lucru:

„La noi, cătane li se spune la femeile mai rele – li se spune aşa pentru că sunt autoritare şi au pretenţii de comandant. Legenda spune că, o astfel de femeia avea o fată, care s-a îndrăgostit, împotriva voinţei mamei sale, de un soldat.

Cum fata nu a renunţat la iubirea pentru tânărul militar, mama – cătană a blestemat-o să se transforme în stană de piatră”, a povestit profesorul, potrivit Adevărul.

Această legendă, dar și celelalte, nu sunt singurele care au legătură cu locul

Una dintre ele este spune că pe peretele stâncos din care s-au desprins stâncile curgeau niște șiroaie de apă roșiatică. Acest fenomen ar avea și o explicație:

„Mai sunt şi alte legende născute acolo, în grădină. Îmi amintesc de una, pe care mi-a spus-o în anii 70 un cioban, care povestea că pe peretele stâncos din care s-au desprins stâncile curgeau şiroaie de apă roşiatică.

Li se spuneau ‘Sângele ţigănaşului frumos’. Se pare că un tânăr ţigan s-ar fi împuşcat acolo cu o armă găsită în vechea mine. Fugea, pare-se, de poliţie şi, decât să fie prins, a preferat să îşi ia viaţa”, a mai relatat profesorul.