Metanul este de 80 de ori mai puternic decât dioxidul de carbon. Cantitatea lui crește în atmosferă

Metanul în atmosferă, sursa foto: Wikipedia

Obiectivul Angajamentului global privind metanul din 2021 este îndrăzneț. Reducerea emisiilor de metan cu 30 % până la sfârșitul deceniului. Acest lucru ne va oferi timp vital pentru a lucra la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Peste 150 de țări au semnat deja angajamentul. Reprezintă mai mult de jumătate din emisiile mondiale de gaz cu efect de seră extrem de puternic, dar cu durată scurtă de viață.

Pentru a pune în aplicare angajamentul, mulți lideri au anunțat politici de reducere a metanului. Cu toate acestea, cele mai recente cercetări arată că emisiile globale de metan continuă să crească rapid. Concentrațiile atmosferice cresc acum mai rapid decât în orice alt moment de la începutul înregistrărilor la nivel mondial, în urmă cu aproximativ 40 de ani.

Aceste constatări sunt publicate în cel de-al patrulea buget global al metanului, în cadrul unei cercetări pe suport de hârtie și de preimprimare întreprinse prin intermediul Global Carbon Project, cu contribuții din partea a 66 de instituții de cercetare din întreaga lume.

Sursele de metan

Sursele naturale de metan includ materia organică în descompunere din zonele umede. Dar oamenii au supraalimentat emisiile de metan. Am urmărit schimbările din toate sursele și rezervoarele majore ale acestui puternic gaz cu efect de seră și am constatat că oamenii sunt acum responsabili pentru două treimi sau mai mult din toate emisiile globale.

Aceasta este o problemă, dar o putem îmbunătăți. Reducerea emisiilor de metan este una dintre cele mai bune și singurele pârghii pe termen scurt pe care le putem acționa pentru a încetini ritmul schimbărilor climatice.

De ce este metanul atât de important?

După dioxidul de carbon, metanul este al doilea cel mai important gaz cu efect de seră care contribuie la încălzirea globală provocată de om.

Deși activitățile umane emit mult mai puțin metan decât dioxidul de carbon, metanul are o putere ascunsă. Este de 80 de ori mai eficient decât CO₂ în captarea căldurii în primele două decenii după ce ajunge în atmosferă.

Din era preindustrială, lumea s-a încălzit cu 1,2°C (ca medie a ultimilor 10 ani). Conform celor mai recente rapoarte ale Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice (IPCC), metanul este responsabil pentru încălzirea cu aproximativ 0,5°C.

În atmosferă, metanul se amestecă rapid cu oxigenul și se transformă în dioxid de carbon și apă. În schimb, dioxidul de carbon este o moleculă mult mai stabilă. Și va rămâne în atmosferă, capturând căldura, timp de mii de ani, până când va fi absorbit de ocean și de plante.

Combinația dintre durata scurtă de viață și puterea extremă face din metan o țintă excelentă pentru eforturile de combatere rapidă a schimbărilor climatice.

Metanul nu încetinește

La începutul și mijlocul anilor 2000, rata de creștere a emisiilor de metan a scăzut. Analizele sugerează că aceasta a fost determinată de o combinație între reducerea emisiilor de combustibili fosili și schimbările chimice în capacitatea atmosferei de a distruge metanul.

De atunci, însă, metanul a crescut. Emisiile de metan provenite din activitățile umane au crescut cu 50-60 de milioane de tone pe an în cele două decenii până în 2018-2020. O creștere de 15-20%. Acest lucru nu înseamnă că metanul atmosferic crește cu aceeași cantitate. Deoarece metanul este descompus în mod constant.

În anii 2000, 6,1 milioane de tone suplimentare de metan au intrat în atmosferă în fiecare an. În anii 2010, rata de creștere a fost de 20,9 milioane de tone. În 2020, creșterea a ajuns la 42 de milioane de tone. Ratele de creștere sunt acum mai mari decât în orice an observat anterior.

De unde provine metanul?

Activitățile umane, cum ar fi creșterea animalelor, extracția cărbunelui, extragerea și manipularea gazelor naturale, cultivarea orezului în orezării și depozitarea deșeurilor organice în gropile de gunoi contribuie cu aproximativ 65% din totalul emisiilor de metan. Dintre acestea, agricultura (creșterea animalelor și orezăriile) contribuie cu 40%, combustibilii fosili cu 36%, iar depozitele de deșeuri și apele reziduale cu 17%.

Emisiile de metan provenite de la combustibilii fosili sunt acum comparabile cu emisiile provenite de la animale. Contributorii cu cea mai rapidă creștere sunt depozitele de deșeuri și combustibilii fosili.

Impactul nostru este și mai mare atunci când luăm în considerare emisiile indirecte. Cum ar fi levigarea materiei organice în cursurile de apă și zonele umede, construcția de rezervoare și impactul schimbărilor climatice provocate de om asupra zonelor umede.

În 2020, activitățile umane au condus la emisii cuprinse între 370 și 384 de milioane de tone de metan.

Restul emisiilor provin din surse naturale. În principal din descompunerea materiei vegetale în zonele umede, râuri, lacuri și soluri saturate cu apă. Zonele umede tropicale sunt deosebit de mari generatoare de emisii. Suprafețele mari de permafrost (sol înghețat permanent) din lume produc, de asemenea, metan. Dar la rate relativ scăzute. Pe măsură ce permafrostul se topește din cauza temperaturilor ridicate, acest lucru se schimbă.

Ce înseamnă acest lucru

Emisiile necontrolate de metan sunt o veste proastă. Concentrațiile atmosferice de metan observate recent sunt compatibile cu scenariile climatice care prevăd o încălzire de până la 3°C până în 2100.

Menținerea temperaturilor globale mult sub 2°C, obiectivul Acordului de la Paris din 2015, înseamnă reducerea emisiilor de metan cât mai rapid posibil. Pentru a atinge acest obiectiv, metanul trebuie redus aproape la jumătate (45%) până în 2050. Nu este o problemă imposibilă. Acum dispunem de metode de reducere rapidă a metanului pentru fiecare sector.

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, sectorul petrolului și gazelor ar putea reduce emisiile cu 40 % fără costuri nete. În agricultură, putem obține reduceri rapide prin adăugarea de aditivi furajeri pentru a reduce metanul emis de vaci, oi, capre și bivoli. Precum și prin drenarea în mijlocul sezonului a orezăriilor.

Captarea metanului de la gropile de gunoi și utilizarea acestuia pentru producerea de energie sau căldură este acum bine stabilită. În urmă cu trei ani, lumea s-a angajat să reducă emisiile de metan. Constatările noastre arată că trebuie să accelerăm rapid soluțiile din întreaga lume pentru a aborda și a reduce emisiile de metan, informează livescience.com