Meșterul-șomer al castelelor de piatră
Editura Evenimentul si Capital

Meșterul-șomer al castelelor de piatră

Creațiile mai mici sunt ținute în atelierul din spatele blocului FOTO: REMUS SUCIU
Autor: | | 3 Comentarii | 2222 Vizualizari

Un fost inginer metalurg din Călan, rămas fără job, și-a descoperit o pasiune care-i umple garantat cel puțin opt ore pe zi. Se numește Ioan Roșca, are 56 de ani și este autorul unor piese-unicat în România.

Atelierul lui Ioan Roșca este, de fapt, o baracă din spatele blocului său. Piesa principală din colecția lui este un castel de piatră „descompus” pe elemente: unele pe o masă solidă, altele sub masă. A fost prima creație a „pietrarului” din Călan și a muncit la ea un an întreg. „Am văzut, cu câțiva ani în urmă, acel castel din centrul parcului din Călan. Mi s-a părut cam prea banal, prea simplist, prea monoton. Și, totuși, am văzut multă lume venind și uitânduse la el. Atunci mi-am spus că eu pot face unul și mai și. M-am apucat de treabă și a ieșit castelul ăsta. E turnat din beton și placat cu piatră secționată. Are vreo 500 de kilograme în total. Dacăl montez se desfășoară pe o suprafață cam mare, așa că-l păstrez deocamdată demontat”, spune meșterul.

Creațiile de pe acoperiș

Pe o altă masă e o biserică pe stil maramureșean, de vreo 50 de cm lungime, 20 lățime și vreo 30 – 40 înălțime. Nu e de lemn, ci tot din piatră. O piatră albastră pe care Ioan Roșca evită să spună unde anume a găsito. Fac totul doar din piatră și metal, mai precis din plumb, care se toarnă mai ușor, pentru că vreau să reziste intemperiilor. Dacă, vreodată, cineva o să dorească să ia o astfel de lucrare să o poată pune undeva în curte, fără să se strice după o iarnă sau două”, explică bărbatul.

Din lipsă de spațiu, patru dintre creațiile bărbatului stau pe acoperișul atelierului: o replică a bisericiimonument de la Densuș, un „studiu” format din doar trei turnuri, un „castel” ce aduce mult cu cel de la Hunedoara și o biserică fortificată din Ținutul Săsesc.

Reflexe tehnice

Ioan Roșca povestește că, până în 2002, a lucrat la turnătoriile combinatului siderurgic din Călan. Recunoaște că îi lipsește meseria de inginer și, poate, de-asta s-a apucat de construit castele din piatră după metode inginerești: „Fiecare componentă o desenez pe planșă. După ce toate piesele sunt gata proiectate, mă apuc să lucrez la fiecare- n parte. E treabă migăloasă. Primul castel are peste 50 de părți componente. La unele piese suportul e de beton, la altele folosesc și materiale mai ușoare. Lucrez mai bine de opt ore în fiecare zi. După ce piesele sunt gata, le asamblez și se potrivesc tocmai pentru că le-am gândit și planificat destul de bine înainte. Nu pot să merg pe inspirația de moment, cum fac artiștii”.

„Nu m-am gândit niciodată la bani”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Reportaj

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate