Meseriile viitorului

Meseriile viitorului

Slujbele din zona serviciilor ori din cea a IT-ului sau a protejării mediului vor fi cele mai căutate.

Manager de proiect, vânzători on-line, bone sau organizator de petreceri sunt doar câteva dintre meseriile care vor domina piaţa resurselor umane în viitor. Specialiş tii spun că „de vină“ pentru crearea de noi meserii este dezvoltarea economică. Viitoarele joburi vor fi însă foarte nişate.

„Activităţile de freelancing, consultanţă pe diverse domenii cu siguranţă vor deveni un obicei şi pe piaţa forţei de muncă din România. De altfel, ca în orice piaţă care se dezvoltă, categoric zona serviciilor va fi cea care va crea cele mai multe posturi noi“, estimează Mădălina Uceanu, executive director al AIMS Human Capital Romania.

„Tot ce înseamnă high tech“

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre meseriile care şi acum sunt apreciate şi vor rămâne la fel şi în viitor, experţii enumeră „tot ce înseamnă high tech“ (IT, telecom, automotive, tehnologie în general) şi „specialiştii care joacă rolul de manageri de proiecte“.

Cu certitudine, apreciază Liviu Constantinescu, business development manager al HART Human Resource Consulting, vor rămâne la fel de solicitaţi specialiş tii în control, analiză, management financiar şi vânzări.

„Oricând va fi apreciat un bun strateg sau o persoană creativă în marketing şi promovare“, completează specialistul HART.

De actualitate vor rămâne joburile din domeniul medical, al fiscalităţii şi al legislaţiei interna- ţionale.

Vor fi extrem de solicitaţi şi cei care lucrează acum în IT, însă, atenţionează Alexandra Oană, senior consultant al Von Consulting, „vor fi nevoiţi să fie pregă tiţi să migreze de la o tehnologie la alta“.

Datorită creşterii investiţiilor străine în construcţii pe plan local, accentul va fi pus şi pe ingineri electricieni, mecanici şi manageri de proiect. „De asemenea, se vor căuta şi manageri de dezvoltare în domeniul real-estate“, mai spune Alexandra Oană.

Domeniul resurselor umane vine puternic din urmă

În ultima perioadă tot mai mulţi angajatori au înţeles puterea şi rolul departamentului de resurse umane. „Deoarece se gă- sesc tot mai greu specialişti care să răspundă nevoilor de creştere ale companiilor, pe viitor se va acorda tot mai multă atenţie dezvoltă rii profesionale şi personale a angajaţilor. Aşadar, două din meseriile de viitor sunt trainer şi human resources developer“, consideră Camelia Tătărău, HR & communication responsible al firmei Trapec.

„Pentru cei din domeniul resurselor umane vânătorul va deveni vânat“, apreciază experta în resurse umane Oána Forţu.

La fel de căutaţi vor fi specialiş tii în domeniul optimizării de procese, care vor avea responsabilitatea de a îmbunătăţi performanţ ele companiei şi productivitatea angajaţilor.

Câteva exemple

> Bone pentru copii. Pentru că părinţii vor fi tot mai ocupaţi, vor apela tot mai des la ajutorul bonelor.

> Personal pentru îngrijirea vârstnicilor. Lefurile tot mai mari le vor permite românilor să angajeze personal specializat pentru a-şi îngriji părinţii bătrâni, aflaţi în suferinţă.

> Îngrijitor de animale. Iubitorii de animale vor reprezenta un public vânat. Cine îşi iubeşte câinele şi este foarte ocupat, va plăti pentru plimbarea acestuia. Totodată, vor exista posturi şi în „Poliţia Animalelor“.

> Organizator de petreceri. Ridicarea nivelului de trai va aduce cu sine şi mai multe petreceri şi concerte. Se vor căuta animatori atât pentru copii, cât şi pentru adulţ i (de exemplu, pentru turişti).

> Ofiţer de reciclare, inginer de calitate, consilier de mediu sau auditor de mediu. Sunt doar câteva joburi care vor apărea în domeniul protecţiei mediului. Un auditor de mediu va avea rolul de a urmări felul în care se respectă normele de protecţia mediului şi va propune soluţii pentru minimizarea pierderilor de energie sau de apă.

> Consultant Six Sigma. Acesta va urmări, prin intermediul setului de proceduri „Six Sigma“, creşterea productivităţii cu costuri cât mai reduse.