Un preot din Botoșani, Teodor Ciurariu, le-a reproșat enoriașilor că refuză să-i primească cu Boboteaza pe preoții care le bat la ușă. Acesta a transmis un mesaj controversat, în condițiile în care mulți credincioși se plâng de sumele pe care trebuie să le plătească reprezentanților Bisericii. El le bate obrazul că după ce au cheltuit bani pentru pentru sărbătorile de iarnă, acum nu mai vor să primească cu Boboteaza.
Preotul botoșănean Teodor Ciurariu a transmis un mesaj controversat enoriașilor nu vor să deschidă ușile caselor lor pentru a primit preoții. El le-a reproșat că au cheltuit sume de bani pentru sărbătorile de Crăciun, iar acum nu mai vor să-i primească pe slujitorii bisericii și se plâng de sumele prea mari cerute de aceștia.
Botoșăneanul Teodor Ciurariu a postat un mesaj în care le-a făcut socoteala credincioșilor pentru banii pe care i-au cheltuit de Crăciun și de sărbărori, arătându-se iritat că aceștia refuză să-i primească în case pe slujitorii Bisericii veniți cu Boboteaza.
„De cugetat zilele astea! Drag român «spiritual», după ce ai dat cel puțin 500 de lei pe băutură în ultimele 2 săptămâni, cam 500 de lei pe mâncăruri aruncate a doua zi la gunoi, 500 de lei pe artificii şi 20 lei la colindători, acum faci circ pe net, fiindcă refuzi să îl primeşti pe popa cu Boboteaza. Bravo! Eşti, într-adevăr, un individ dezvoltat…. multilateral…multicultural…chiar progresist, care nu mai bagă în seamă tradiţiile poporului (Ce-s alea?)”, a transmis preotul.
Simbolistica vizitei preoților înainte de Botezul Domnului
El a spus că preotul nu este de la jandarmerie, astfel că cel care nu vrea să-l primească nu trebuie să se plângă dacă se trezește cu acesta la ușă. Pur și simplu poate să nu-i deschidă ușa.
„Am o idee! Nu posta pe net, lasă «ghidușiile» astea puerile… Închide uşa! Nu fă circ, fă linişte! Popa nu e de la Jandarmerie, nu va sparge uşa! Te îmbrăţişez!”, a transmis Teodor Ciurariu pe Facebook.
Conform tradiției, înainte de Botezul Domnului, preoții merg în casele enoriașilor pentru a le sfinți. Ei stropesc cu agheasmă mare și binecuvântează casele, dar și pe membrii gospodăriilor. Ajunul Bobotezei, 5 ianuarie, este o zi de post, conform tradițiilor ortodoxe, iar la vizita preotului se pune pe masă o lumânare aprinsă și un vas curat în care se pune agheasmă.