O nouă înșelătorie, în mediul online, se ascunde în felicitările de Crăciun, avertizează autoritățile. Infractorii cibernetici recurg la tot felul de stratageme pentru a fura datele personale ale celor vizați.
Mesajul de Crăciun pe care îl primiți, online, pe rețelele de socializare, ar putea ascunde un atac al infractorilor cibernetici. Aceasta chiar dacă expeditorul este un prieten sau o rudă. Avertismentul vine din partea autorităților care recomandă precauție.
Mesajul de Crăciun nu este tocmai sigur
O felicitare primit din partea unui prieten sau a unei rude, trimis în această perioadă de sărbători, ar putea ascunde ceva foarte rău. Autoritățile avertizează că infractorii cibernetici folosesc tot felul de pretexte pentru a-și păcăli eventualele victime.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează că mesajul ar putea fi periculos. Reprezentanții instituției recomandă precauție atunci când sesizați ceva suspect.
„Atenție la mesajele primite în această perioadă, chiar dacă vin din partea unor cunoștințe sau prieteni. Pot avea contul compromis de atacatori”, aertizează DNSC cu privire la mesajul de Crăciun.
DNSC recomandă precauție
Mesajul de Crăciun, primit din partea unui prieten, poate ascunde un virus periculos pentru dispozitivele de pe care le citiți. Drept urmare, recomandă DNSC, atunci când formularea textului este ciudată sau când sunteți îndemnați să urmați un anumit link, este bine să fiți precauți. Cu atât mai mult cu cât mesajul nu este însoțit de detalii concrete.
În acest context, se recomandă să contactați expeditorul pentru a-i cere lămuriri. Aceasta deoarce prietenul despre care credeți că a expediat mesajul de Crăciun să aibă contul compromis de atacatori.
„Atenție la mesajele primite în această perioadă, chiar dacă vin din partea unor cunoștințe sau prieteni! Atunci când formularea textului pare suspectă și sunteți îndemnați prin mesaj să accesați link-uri sau atașamente, mai ales atunci când nu primiți detalii concrete despre motivul pentru care este necesar să faceți acea acțiune, contactați expeditorul pentru lămuriri pe un alt canal de comunicare! Este posibil ca prietenul sau cunoștința dvs. să aibă contul compromis de atacatori”, transmite DNSC.
Mesajul de felicitare și pericolul din spate
Potrivit sursei citate, de obicei, infractorii cibernetici compromit conturi online, mai ales conturi de social media. Astfel, după ce obțin acces la acestea se folosesc de încrederea generată de cont și de conexiunile acestuia pentru a lansa atacuri cibernetice. Drept urmare, mesajul pe care îl credeți trimis de un amic sau de o rudă, ar putea avea potențial malițios sau fraudulos.
DNSC recomandă. într-o astfel de situație, verificarea link-ului cu o soluție de securitate disponibilă gratuit. Astfel, vă puteți asigura că totul este în regulă cu mesajul de Crăciun și că nu sunteți victima unui atac informatic. În caz contrar, vă puteți alerta prietenul al cărui cont este compromis pentru a-și lua măsuri.
„Printr-o simplă verificare a link-ului cu o soluție de securitate disponibilă gratis online (virustotal.com) am putut observa ce se află de fapt în spatele mesajului primit”, se arată în finalul comunicatului DNSC.