Liderul PMP, Eugen Tomac, s-a rezumat la a transmite un mesaj în care arată un desen realizat de fiica sa. Un mesaj pentru români, văzut prin ochii unui copil.

„Fiica mea a făcut cea mai frumoasă urare pentru România! La mulți ani, R O M Â N I A!”, a scris, pe Facebook, Eugen Tomac, alături de desenul realizat de fiica sa, în care un român și o româncă sunt prinși în horă, alături de drapelul României pe care scrie: „Deșteaptă-te, române!”.

La rândul ei, vicepremierul Raluca Turcan a transmis, de Ziua Națională a României: „Aniversăm astăzi cea mai importantă realizare a românilor: Marea Unire!  1 decembrie ne reamintește an de an cât de valoros și de actual este patrimoniul de idei și valori lăsat în urmă de făuritorii României. Elitele intelectuale și politice care au contribuit la această mare realizare a neamului nostru ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament și iubire de țară.

 

Marea Unire s-a putut înfăptui și a durat pentru că propunea în plan intern drepturi și libertăți așteptate de toți românii, angajamente asumate pe termen lung și o mână de oameni cu demnitate și jertfă față de țară.

 

Astăzi, românii așteaptă o guvernare responsabilă, la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată, vor lideri politici cinstiți, iubitori de țară, care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România și care să se pună în slujba oamenilor, nu a intereselor personale. Trebuie să ne întrebăm ce putem face pentru a ne ridica la înălțimea fruntașilor noștri.

 

Cu ce putem contribui pentru a face din România țara pe care toți ne-o dorim? Cu demnitate, cinste și respect putem să punem bazele dezvoltării României.  La mulți ani, români! La mulți ani, România!

Fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor a transmis, la rândul său, un mesaj în care amintește de sacrificiile militarilor români.

„Astăzi, ne amintim idealurile care au făcut posibilă Marea Unire de la 1918 şi care stau mărturie generaţiilor tinere, fiind un reper pentru noi, ca naţiune.

Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, semnifică pentru fiecare dintre noi momentul unirii în cadrul aceloraşi graniţe ale tuturor teritoriilor locuite de români.

România cea Mare a fost posibilă prin sacrificiile şi cu sângele ostaşilor români. Ei au răspuns fără ezitare, scriind pagini întregi de istorie în luptele Primului Război Mondial. În toate marile lupte purtate de armata noastră, de-a lungul timpului, în Războiul de Independenţă, în cele două conflagraţii mondiale, dar şi în vremurile noastre, în misiunile desfăşurate în teatrele de operaţii, în Afganistan, Irak sau Balcanii de Vest, ostaşii români şi-au făcut cu prisosinţă datoria.

Se cuvine ca în această zi să ne aducem aminte de toţi cei care au căzut pe câmpurile de bătălie şi au apărat interesele noastre şi poporul român.

În această zi, trebuie să fim cu gândul la lucrurile care contează în viaţa noastră, lucrurile care ne unesc şi nu la cele care ne dezbină. Drapelul tricolor din faţa caselor noastre este un semn de normalitate care ne face să fim mândri că suntem români. Oriunde am fi.

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români, oriunde v-ati afla!

Onoare si Patrie!”.

Ministrul afacerilor interne, Ion-Marcel Vela, a transmis, la rândul său, un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a României

 

„Românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Națională purtând în suflet dragostea față de țară, față de tradițiile strămoșești și față de înaintașii care   s-au jertfit pentru România.

 

Sărbătorirea Zilei Naționale, acum, la 30 de ani de la Revoluția din 1989, ne obligă, o dată în plus, să prețuim și să respectăm sacrificiul celor care ne-au redat libertatea și posibilitatea ca astăzi să fim o țară europeană în adevăratul sens al cuvântului.

Astăzi, suntem un popor liber și trebuie să ne bucurăm de acest prețios dar    într-un stat sigur, în care drepturile fundamentale și aspirațiile legitime ne sunt apărate permanent de instituțiile statului.

Ca ministru al afacerilor interne m-am angajat să fiu în slujba românilor, împreună cu toți colegii mei din această instituție, pentru a oferi tuturor românilor siguranță, normalitate și încredere în Statul Român.

 

Gândul nostru se îndreaptă astăzi și către militarii și polițiștii care sărbătoresc 1 Decembrie departe de țară, dar cu România în suflet, reprezentându-ne cu onoare în teatrele de operații și în misiunile internaționale.

 

Dragi români,

Împreună, astăzi, trebuie să ne amintim cu recunoștință, prețuire și respect de toți militarii și polițiștii care au murit la datorie, la cei răniți în misiuni și la familiile lor. Faptele de eroism dau sens unei țări, dau sens României – viitor și istorie pentru generațiile care ne urmează.

 

Să nu uităm că viitorul, continuitatea României se construiesc de fiecare dintre noi, în numele unui ideal comun. Cred cu tărie în solidaritatea și puterea de muncă a românilor, în capacitatea de a face România să prospere.

 

La mulți ani, români! La mulți ani, România!”