Rodney Gorham, rezident al orașului Melbourne, Australia, utilizează un implant cerebral pentru a comunica și interacționa cu un computer prin intermediul gândirii.
Tehnologia Stentrode, dezvoltată de compania Synchron, îi oferă lui Rodney Gorham diverse modalități de comunicare. Chiar și în ciuda bolii, el și-a recuperat capacitatea de a comunica folosind această tehnologie de ultimă generație.
Tehnologia Stentrode și transformarea comunicării persoanelor cu dizabilități
Prin intermediul unui implant cerebral, acesta poate acum să trimită mesaje text sau să se joace în jocuri precum Pong. De asemenea, el poate să contribuie la cercetările care promit să ofere persoanelor afectate de afecțiuni similare capacitatea de a controla dispozitive tehnologice cu ajutorul gândirii.
Prin utilizarea camerei de urmărire a ochilor, el poate selecta litere și mișcări ale cursorului, iar gândurile sale pot realiza clicuri prin mișcări ale picioarelor.
La vârsta de 63 de ani, Rodney Gorham, este un fost specialist în vânzări de software. Prin tehnologie Stentrode a reușit să recâștige abilitatea de a comunica, depășind limitele impuse de tulburarea neurodegenerativă care îi limitase capacitatea de a vorbi și de a se deplasa în mod corespunzător.
Totul se face cu ajutorul minții
Compania Synchron lucrează la dezvoltarea unor dispozitive electronice care să ajute oamenii cu paralizie să controleze corpul lor. Această companie se ocupă de interfața creier-computer (BCI) și are planuri mari pentru viitorul acestei tehnologii.
Dr. Tom Oxley a fost pasionat de creier încă de la vârsta de 13 ani.
„Am ales să studiez medicina, pentru că doream să înțeleg mai bine creierul și să ajut persoanele cu probleme cerebrale”, a explicat el.
Această pasiune l-a condus către cercetarea științifică avansată, care pare adesea asemănătoare cu scenariile din cărțile de science fiction.
Astăzi, Oxley este CEO și fondatorul Synchron. Dispozitivul numit Stentrode este suficient de aproape de creier pentru a detecta și transmite semnale către un computer prin tehnologia Bluetooth. El e inserat prin vena jugulară.
„Persoanele paralizate încă pot să își imagineze mișcarea corpului lor. Sunt mușchii care nu funcționează”, a spus el. „Practic, evităm corpul afectat preluând informații direct din creier pentru a controla dispozitive care le permit să trăiască independent”.