Evenimentul Zilei > International > MESAJUL lui Trump dinainte de ÎNTÂLNIREA EPOCALĂ cu Kim Jong-un. Să fie LINIȘTEA dinaintea FURTUNII? Au mai rămas câteva ore!
MESAJUL lui Trump dinainte de ÎNTÂLNIREA EPOCALĂ cu Kim Jong-un. Să fie LINIȘTEA dinaintea FURTUNII? Au mai rămas câteva ore!

MESAJUL lui Trump dinainte de ÎNTÂLNIREA EPOCALĂ cu Kim Jong-un. Să fie LINIȘTEA dinaintea FURTUNII? Au mai rămas câteva ore!

Lumea numără orele până la summit-ul istoric dintre președintele american Donald Trump și liderul nord-coreean Kim Jong-un. Întâlnirea de la Singapore a fost pregătită intens, dar pe ultima sută de metri, având în vedere cele câteva zile în care liderii reveniseră la o retorică mai agresivă, încheiată cu anularea discuției din orașul-stat. Înainte de summit-ul de marți, Donald Trump vine cu un mesaj optimist.

Donald Trump şi Kim Jong-un au fost prinşi luni în ultimele pregătiri, în ajunul summitului lor istoric, în legătură cu care preşedintele american şi-a afişat încrederea şi o oarecare nerăbdare, relatează AFP.

„Cred că va fi foarte bine”, a declarat Trump cu ocazia unui dejun de lucru cu premierul singaporez Lee Hsien Loong.

„Sunt bucuros să mă aflu la Singapore, agitaţia (pluteşte) în aer!”, a scris pe Twitter președintele american, care a discutat la telefon cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi cu premierul japonez Shinzo Abe.

Întâlnirea tete-a-tete între Trump şi Kim, absolut de neimaginat în urmă cu câteva luni, când cei doi erau angajaţi într-un duel verbal ce provoca temeri în legătură cu ce e mai rău, este prevăzută pentru marţi dimineaţa într-un hotel de lux din oraşul-stat asiatic. Ea va fi urmată de o reuniune la care vor participa şi echipele lor, apoi de un dejun de lucru.

Echipa lui Trump s-a străduit să ofere o imagine încurajatoare a negocierilor, despre care partea nord-coreeană păstrează o tăcere absolută.

„Discuţiile dintre SUA şi Coreea de Nord continuă şi au progresat mai rapid decât se estima”, a declarat luni Casa Albă. Trump, care prevedea să plece miercuri şi nu excludea prelungirea summitului, va pleca în cele din urmă marţi seara cu destinaţia Washington, după ce va avea o conferinţă de presă.

Personaj central al dialogului Trump-Kim, şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, care s-a întâlnit cu liderul nord-coreean de două ori, s-a declarat „foarte optimist în ce priveşte şansele de reuşită” ale summitului.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: