MESAJUL președintelui PE pentru ROMÂNIA: „Trebuie să recunoaştem că autorităţile române n-au ştiut să fructifice la maxim această şansă”

MESAJUL președintelui PE pentru ROMÂNIA: „Trebuie să recunoaştem că autorităţile române n-au ştiut să fructifice la maxim această şansă”

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, se va afla miercuri într-o vizită în România. El a declarat că aderarea României în spațiul Schengen ar fi un avantak pentru toată lumea.

Antonio Tajani a lansat un apel statelor membre care blochează României procesul de aderare în spațiul Schengen. El a mai cerut ca statele să renunțe la această împotrivire.

„România trebuie să fie activă şi să pună la treabă fondurile europene, menite să scurteze decalajul economic faţă de celelalte state-membre. Trebuie să recunoaştem că autorităţile române n-au ştiut să fructifice la maxim această şansă. Nu e nevoie să o mai spun: fondurile europene sunt o şansă imensă. Bine folosită, ea poate moderniza economia şi poate deschide oportunităţi reale tinerilor români şi capacităţii lor remarcabile de muncă şi inovaţie. 

Încă de la aderarea la Uniunea Europeană, acum mai bine de unsprezece ani, România, ca şi alte ţări din ultimele valuri de aderare, trece printr-un proces sistematic de reforme. În timp ce implementaţi aceste reforme, e necesar să abordaţi, la fel ca alte state-membre UE, o altă problemă dificilă şi înrădăcinată - corupţia. Fără consolidarea statului de drept, reformele nu vor fi complete, iar rezultatele nu vor fi îndeajuns de pozitive şi larg răspândite în societate.      Principiul solidarităţii prevalează şi în cazul susţinerii aderării României la Schengen. România a îndeplinit de mai mulţi ani toate criteriile tehnice de aderare. Parlamentul European a fost şi va fi întotdeauna susţinătorul României în acest proces.   Lansez acum un apel statelor membre care blochează procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, să renunţe la această împotrivire.”, a scris Antonio Tajani.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a adăugat că România este un membru important al Uniunii Europene și o voce care trebuie ascultată.

„Sunteţi un membru important al Uniunii Europene şi o voce care trebuie ascultată. Curând, această voce va trebui să facă faţă, prin liderii politici şi experţii români, îndatoririlor complexe pe care le aduce Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Statul român se va afla pentru prima oară în faţa acestui test. Revine, deci, lumii politice şi în primul rând partidului de guvernare să îşi reprezinte cetăţenii aşa cum se cuvine.   

Încă o dată, suntem aici pentru a colabora şi pentru a depăşi orice problema împreună.    

În pragul Centenarului României Unite, mă alătur înţelepciunii tradiţionale româneşti: unde-i unul nu-i putere, unde-s doi puterea creşte!    

Acum, în preajma Centenarului Marii Uniri trebuie, cu atât mai mult, să ne gândim la virtuţile unirii şi solidarităţii. Uniunea Europeană este calea şi sprijinul care vor creşte puterea bravului popor român.”, a mai spus Tajani  pentru Adevărul.