La patru zile după masacrul comis de un cuplu musulman radicalizat care a făcut 14 morţi în California, Barack Obama a încercat să liniştească populaţia afişând fermitate. 

"Până în prezent, nu există niciun indiciu că criminalii au fost dirijaţi de un grupare teroristă din străinătate", a dat asigurări şeful statului. 

"Este clar însă că cele două persoane au urmat calea nefastă a radicalizării", a adăugat el. 

Barack Obama a lansat un apel grupurilor din industria IT să se alăture luptei contra SI, cu o propagandă foarte activă pe reţelele sociale. 

"Vom distruge gruparea Statul Islamic şi orice altă organizaţie care încearcă să ne facă rău", a dat asigurări preşedintele american, care i-a îndemnat pe musulmani să lupte împotriva "ideologiilor extremiste". 

Statele Unite nu se vor lăsa antrenate într-un război terestru în Irak şi Siria, a mai spus el. O coaliţie condusă de americani desfăşoară o campanie de lovituri aeriene contra SI şi Siria şi în Irak de peste un an. 

Totodată, liderul de la Casa Albă a cerut Congresului să legifereze pentru a întări controlul armelor individuale, criminalii de la San Bernardino obţinând şi constituindu-şi cu uşurinţă un veritabil mic arsenal. 

El s-a adresat poporului american după ce i s-a reproşat că nu a luat măsurile necesare pentru a evita baia de sânge comisă de Syed Farook şi Tashfeen Malik. 

Acest cuplu de musulmani, dispunând de puşti de asalt, mii de gloanţe şi dispozitive explozive, a deschis focul asupra unei petreceri de Crăciun organizate de colegii lui Farook, făcând 35 de victime, dintre care 14 morţi. După câteva ore ei au fost împuşcaţi de poliţie, reaminteşte AFP.