Evenimentul Zilei > International > Mesaj pentru Turcia. Franța trimite o fregată în largul Ciprului
Mesaj pentru Turcia. Franța trimite o fregată în largul Ciprului

Mesaj pentru Turcia. Franța trimite o fregată în largul Ciprului

Campaniile Turciei de explorare a gazelor din zona economică exclusivă (ZEE) din Republica Cipru sunt denunțate în mod regulat de Uniunea Europeană așa cum a făcut Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă și securitate.

„Forajele ilegale ale Turciei trebuie să se oprească”, iar „delimitarea zonelor economice exclusive contestate de Turcia trebuie să se facă în conformitate cu dreptul internațional și cu bună-credință, așa cum a fost propus de Cipru”, a spus Borell.

În fața senatorilor, săptămâna aceasta, ministrul francez al Afacerilor Externe, Jean-Yves Le Drian, a susținut evocat acest subiect.

„Turcia a efectuat foraje pe mare, în sudul Ciprului, în zonele 7 și 8, pe care le consideră a fi în domeniul său economic maritim, și a anunțat foraje în largul  Cretei, cu încălcarea dreptului maritim internațional.
Reacționăm puternic împotriva acestui lucru și, fără a intra în detalii, vom lua inițiative. În plus, am luat deja unele, în special la Cairo, cu omologii mei egipteni, ciprioti, greci și italieni, pentru a defini o poziție comună în acest domeniu ”, a spus șeful diplomației francize.

În același timp, Paris a asigurat din nou Nicosia de sprijinul său. Astfel că, fregata  „stealth” (FLF) Aconit, un timp angajată în misiunea europeană Irini, care urmărește aplicarea embargoul asupra armelor hotărât de Organizația Națiunilor Unite cu privire la Libia, a pornit spre estul Mediteranei pentru a se alătura operațiunii Chammal.

Ajunsă în această regiune, fregata Aconit a luat parte la manevre navale organizate de ministerul Apărării din Cipru și care au implicat fregatele Kanaris (Grecia) și Alpino (Italia).

Aceste nave au evoluat alături de navele de patrulare rapide cipriote, Tsomakis, Georgiou și Ammochostos, precum și de nava Ionnidis și de două elicoptere.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: