Radu Tudor: Domnule secretar general, vă mulţumesc că aţi acceptat să facem acest interviu. Vă mulţumesc că m-aţi primit. NATO este cea mai puternică şi solidă alianţă militară din istorie. Anul acesta vom sărbători cea de-a 70-a aniversare a Alianţei, dar vedem măsuri de apărare, ameninţări cibernetice sau de securitate, mai ales în Europa. Îşi susţine NATO valorile de bază şi aliaţii?

Jens Stoltenberg: Absolut! Valorile de bază ale NATO sunt democraţia, statul de drept şi liberatea individuală. Noi protejăm aceste valori prin faptul că suntem cea mai puternică alianţă din istorie. Ceea ce face ca NATO să fie atât de puternică este unitatea noastră, care transmite un mesaj clar că un atac asupra unuia dintre aliaţi va fi văzut drept un atac asupra întregii alianţe. Unul pentru toţi şi toţi pentru unul!

Aceasta este unitatea noastră, asta ne face puternici, faptul că suntem uniţi. Singurul lucru care face ca NATO să fie o alianţă puternică este abilitatea noastră de a ne adapta atunci când lumea se schimbă. Acum, când lumea se schimbă, avem mai multe provocări, mai multe ameninţări asupra securităţii, vedem o Rusie mai hotărâtă, vedem folosirea forţei militare în ţara vecină, Ucraina, vedem acte de terorism în apropierea graniţelor noastre, vedem ameninţări cibernetice, vedem proliferarea armelor nucleare, arme de distrugere în masă. De aceea NATO  se adaptează în acest moment. Noi implementăm cea mai mare schimbare a Alianţei din ultima generaţie. România face parte din ea. Ne ajută şi contribuie la adaptarea NATO, iar acest lucru face ca NATO să fie mai puternică.

Radu Tudor: În ultimul an, aţi menţionat România în mod pozitiv de mai multe ori, în ceea ce priveşte bugetul apărării, pentru angajamentul politic şi pentru curajul trupelor sale. Cum puteţi descrie profilul României în cadrul Alianţei?

Jens Stoltenberg: România este un aliat foarte valoros, care contribuie la securitatea comună în multe moduri. Aici, în România, voi investiţi mai mult în apărare, găzduiţi o brigadă multinaţională în Craiova, găzduiţi un site de apărare balistică , în cadrul programului de apărare balistică a NATO. Aveţi un rol cheie în regiunea Mării Negre. Lucraţi alături de aliaţi şi, prin acest lucru, facilitaţi prezenţa sporită a NATO pe uscat dar şi pe mare şi în aer, cu un control aerian sporit, pe mare cu o prezenţă sporită în Marea Neagră. Voi contribuţi la misiunile NATO din Afganistan, în Polonia, în cadrul uui grup militar de acolo. România contribuie în multe moduri şi îi mulţumesc României pentru angajamentul puternic în cadrul Alianţei.

Citți, integral interviul, aici.