Mersul pe jos are o mulțime de beneficii. Un nou studiu a constatat că adulții cu dureri lombare care mergeau regulat pe jos au suferit mai puțin timp de ele. Studiul apare în Lancet. Patru milioane de australieni și 800 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de dureri lombare, una dintre principalele cauze ale dizabilității și ale calității slabe a vieții. Șapte din 10 persoane care se recuperează după dureri lombare au un alt episod în decurs de un an.
Cele mai bune practici de gestionare și prevenire a durerilor de spate includ exercițiile fizice și educația. Multe persoane nu își pot permite sau nu au acces la anumite forme de exerciții fizice din cauza costului, a complexității și a necesității de supraveghere.
Nou studiu despre mersul pe jos
Un studiu clinic al Grupului de cercetare a durerii spinale al Universității Macquarie a examinat dacă mersul pe jos este o intervenție eficientă, rentabilă și accesibilă. Studiul a repartizat aleatoriu 701 adulți care se recuperaseră recent de dureri lombare la un program individualizat de mers pe jos și la șase sesiuni de educație ghidate de fizioterapeut pe parcursul a șase luni sau la un grup de control.
Cercetătorii i-au urmărit pe participanți timp de unul până la trei ani, în funcție de momentul în care s-au înscris. Autorul principal al lucrării, Mark Hancock, profesor de fizioterapie la Universitatea Macquarie, spune că rezultatele ar putea schimba gestionarea durerilor lombare.
„Grupul de intervenție a avut mai puține apariții ale durerii de limitare a activității, comparativ cu grupul de control, și o perioadă medie mai lungă înainte de a avea o recurență,cu o medie de 208 zile față de 112 zile”, spune Hancock. Mersul pe jos este un exercițiu cu costuri reduse, ușor și accesibil, pe care aproape oricine îl poate face, indiferent de vârstă, locație sau statut socio-economic.
Te scapă de durerile de spate
Mersul pe jos poate preveni durerile de spate datorită mișcărilor oscilatorii blânde, încărcării și întăririi structurilor și mușchilor coloanei vertebrale, relaxării și ameliorării stresului, precum și eliberării de endorfine „de bine”. De asemenea, mersul pe jos îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, densitatea osoasă, greutatea și sănătatea mentală.
Ce au constatat cercetătorii
Mersul pe jos „a fost rentabil și le-a oferit participanților perioade mai lungi fără dureri”, potrivit autorului principal, Dr. Natasha Pocovi.
„Nu numai că a îmbunătățit calitatea vieții oamenilor, dar a redus atât nevoia lor de a căuta sprijin medical, cât și timpul de absență de la locul de muncă, cu aproximativ jumătate”, adaugă ea.
„Intervențiile de prevenire a durerilor de spate bazate pe exerciții fizice sunt, de obicei, bazate pe grup și necesită o supraveghere clinică atentă și echipamente costisitoare, ceea ce le face mai puțin accesibile pentru majoritatea pacienților. Studiul nostru a arătat că această formă eficientă și accesibilă de exerciții fizice poate fi implementată la o scară mult mai mare decât alte forme.”
Echipa dorește să încorporeze abordarea preventivă în îngrijirea de rutină a pacienților cu dureri lombare recurente pentru a valorifica aceste constatări.