Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Merkel pleacă. Poate fi Macron locomotiva Europei unite?

Laurence Auer, noul ambasador al Franţei la Bucureşti, a vorbit despre rolul Franței în politica externă mondială, în contextul doctrinei liderului de la Elysee care vrea să reinventeze lumea şi pune în dezbatere publică europeană teme care să facă Europa mai puternică.

„Pe lista provocărilor globale adaug și terorismul”

„Faptul că Uniunea Europeană a luat această decizie asupra bugetului său, ne permite să privim şi să avansăm împreună în mai multe chestiuni care apar şi mai ales în cele legate de schimbările climatice. Este a doua decizie a Consiliului European de săptămâna trecută. Ne-am luat un angajament extrem de ambiţios, alături de România, insist să spun, pentru că este o chestiune foarte curajoasă, pentru care merită creditul ansamblul statelor membre şi preşedinţia germană: am decis să reducem cu 55% emisiile de gaz de seră, până în 2030, în loc de 40%.

Trebuie să spun că toată această luptă, pandemia, dar şi schimbările climatice arată că Uniunea Europeană lucrează pentru provocările globale şi a luat toate aceste decizii săptămâna trecută. S-au luat şi decizii legate de interzicerea unor site-uri, care incită la terorism, ceva ce pentru Franţa este foarte important. Bineînţeles că ne-a fost teamă, pentru că a fost un Consiliu European dificil, dar la lista provocărilor globale adaug şi terorismul”.

Controlul finanțării moscheilor

Terorismul este nu doar fenomenul de pe urma căruia Franţa a suferit enorm în ultimii ani, dar şi un subiect pe care preşedintele Macron vrea să-l aducă în atenţia lumii, tocmai pentru că extremismul trebuie combătut în egală măsură peste tot.

Ne puteți urmări și pe Google News

Franţa luptă împotriva islamismului extrem şi lucrează la o nouă lege pentru asta. Ambasadorul Franței a spus despre ce este vorba şi ce reacţie a avut comunitatea musulmană din Hexagon la această propunere.

„Este o lege care a fost prezentată cu titlu de proiect în faţa consiliului de miniştri, miercurea trecută. Deci este un proces care a fost lansat. Este, aşadar, o lege care nu evocă deloc islamul, care nu face referire la religie, este o lege pentru Republică, sunt principii pentru Republică.

Bineînţeles că această lege va atinge religia, pentru că va reaminti principiile vechi de un secol, separarea statului de religie, dar, în al doilea rând, va da guvernului posibilitatea să controleze anumite lucruri.

Mă refer la şcoli, dar şi la finanţări (ale moscheilor) şi în fine, va atinge o parte din lupta împotriva terorismului, pentru că, dar este ceva pentru a doua parte a legii, este, de exemplu, o propunere de proiect de lege care prevede controlul finanţărilor care vin din străinătate pentru asociaţii franceze şi, de exemplu, ce este sub 10.000 de euro va fi controlat de stat.

Deci, prima parte reafirmă separarea bisericii de stat şi a doua parte este despre un control mai bun asupra şcolilor, lăcaşelor de cult şi asociţiilor religioase, culturale şi aşa mai departe. Este, cred, interesant. Nu este nicio implicare internaţională, este o lege franceză, nu este ceva asemănător măsurilor antiteroriste pe care le luăm la nivelul Consiliului European”.