Merkel pierde prima poziţie în topul celor mai simpatizaţi politicieni din Germania

Merkel pierde prima poziţie în topul celor mai simpatizaţi politicieni din Germania

Cancelarul german Angela Merkel a pierdut prima poziţie în topul celor mai simpatizaţi politicieni ai ţării, transmite ZDF, preluat de Lenta.ru. Germanii încep să o prefere tot mai mult pe Hannelore Kraft, reprezentanta Partidului Social Democrat (SPD), premierul landului Renania de Nord- Westfalia.

Kraft este considerată una dintre principalele concurente ale Angelei Merkel în cursa pentru funcţia de cancelar federal din 2013. Deocamdată, Kraft o devansează pe Merkel cu foarte puţin. Respondeţii au fost rugaţi să-şi evalueze atitudinea faţă de politicieni pe o scară de la +5 la -5. La finalul sondajului, Kraft a obţinut punctajul general de 1,7 puncte, iar Merkel doar cu câteva sutimi mai puţin.

În topul celor zece cei mai apreciaţi politicieni ai Germaniei mai figurează ministrul de finanţe Wolfgang Scheuble, predecesorul său din cadrul SPD, Peer Steinbrueck, actualul ministru al muncii Ursula von der Leyen, liderul social-democrat Sigmar Gabriel şi liderul Uniunii Creştin Sociale din Bavaria (CSU), Horst Seehofer.

Cei mai antipatizaţi politicieni s-au dovedit a fi ministrul de externe Guido Westerwelle şi ministrul economiei Philipp Roesler.

Ne puteți urmări și pe Google News

În general, judecând după rezultatele sondajului, partidul lui Merkel pierde sprijinul populaţiei. Dacă alegerile pentru parlamentul federal s-ar fi desfăşurat astăzi, blocul politic CDU/CSU ar fi votat de 34 la sută dintre germani, în timp ce SPD - de 32 la sută. Pe locul trei s-ar situa "Verzii", cu 13 procente, fiind urmaţi de Partidul Piraţilor, pentru care ar fi dispuşi să voteze 7 la sută dintre germani.

În 2012, în Germania s-au desfăşurat alegeri pentru parlamentele regionale din trei landuri federale, alegeri care au relevat o creştere a popularităţii social-democraţilor.