Merkel n-a avut succes cu asiaticii. VEZI de ce nu i-ar da China bani pe mână

Merkel n-a avut succes cu asiaticii. VEZI de ce nu i-ar da China bani pe mână

Veste proastă pentru europeni! Cel mai reprezentativ politician al UE, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a mers tocmai până la Beijing ca să îi asigure pe chinezi că situaţia este sub control în zona euro, sperând astfel că va obţine de la aceştia sprijin financiar, dar a aflat că asiaticii nu au încredere să-i împrumute pe europeni decât prin intermediul FMI.

Zilele trecute, premierul chinez Wen Jiabao a dat speranţe europenilor, anunţând că vrea să crească participarea Chinei la fondul de salvare al Europei, scrie Reuters.

Cel mai probabil, statul chinez va adopta însă o variantă mai sigură, contribuind mai degrabă la creşterea resurselor FMI, ceea ce este şi o consecinţă a neînţelegerilor care există între guvernele europene cu privire la cum trebuie să se răspundă crizei.

Wen a spus în cadrul unei conferinţe la care a participat şi Angela Merkel că China ia în calcul creşterea rolului Chinei în rezolvarea crizei europene, "prin intermediul celor două fonduri de salvare, EFSF şi ESM," adică fondul temporar de salvare şi fondul permanent care îl va încui pe acesta, dar a adăugat apoi că va creşte intervenţia prin intermediul FMI.

Diplomaţii germani au interpretat aceste afirmaţii drept cea mai explicită formă de angajament exprimată până acum de China, ceea ce, în opinia acestora, creează perspective ca statul asiatic să contribuie direct la aceste fonduri. Cu toate astea, Merkel a fost mult mai reţinută în remarcile sale publice. Chinezii sunt de patru ori mai săraci

"Nu există niciun consens la nivel european în legătură cu soluţia la criză",a spus Zhao Xijin, director adjunct la Institutului Financiar din cadrul Renmin University. "Dacă acţionăm prin intermediul FMI atunci este mult mai sigur. China este deja membru al FMI şi este pregătită să îşi preia responsabilităţile de membru."

FMI mai are nevoie de 500 de miliarde de euro pentru a finanţa ţările afectate de criza zonei euro. Unii dintre cei mai mari contributori la Fond au ezitat să îşi crească participaţiile, spunând că Europa ar trebui să facă mai multe ca să se ajute singură.

"China are o mulţime de rezerve valutare, dar prea puţină experienţă în utilizarea lor. Acordarea de finanţări este un domeniu destul de tehnic care implică multă expertiză", a spus Zhang Haibin, de la universitatea din Peking.

"Prin intermediul FMI putem câştiga această experienţă, luând în calcul vasta lor expertiză în acest domeniu", mai spus acesta.

Populaţia chineză este împotriva salvării Europei, al cărui PIB de 32.100 de dolari pe cap de locuitor este de circa patru ori mai mare decât cel din China.

Ne puteți urmări și pe Google News