Evenimentul Zilei > Actualitate > Mercurul din pește nu dăunează inimii
Mercurul din pește nu dăunează inimii

Mercurul din pește nu dăunează inimii

Mercurul din pește nu crește riscul infarct, o demonstrează ultimul studiu efectuat de cercetătorii de la Harvard Public Health School.

Ani la rând, experții în sănătatate au recomandat oamenilor să consume pește pentru a-și proteja inima, însă, studiile anterioare arătaseră că anumite tipuri de pește, precum rechinul sau peștele-spadă alterează beneficiile, din cauza cantității mare de mercur. Ultimul studiu a infirmat însă această ipoteză. 
De această dată, specialiștii au folosit ca unitate de măsură a mercurului unghiile. Și cum unghiile cresc mai lent, ele sunt preferate analizelor de sânge, pentru că oferă un tablou de o mai mare acuratețe a concentrației de mercur din organism.
La studiu au participat 174.000 de adulți. După 11 ani, 3500 dintre aceștia au suferit atacuri sau au dezvoltat o boală de inimă.
Macroul, peștele-spadă și rechinul au cele mai mari concentrații de mercur
Comparând concentrațiile de mercur al acestora cu cele ale persoanelor care nu au avut probleme de sănătate, cercetătorii au demonstrat că mercurul nu are nicio legătură directă cu infarctul sau boli de inimă.
„Peștele ar trebui să facă parte din dieta obișnuită a oamenilor, fără a se teme de efectele negative”, a declarat dr. Dariush Mozaffarian,  autorul studiului.
Mercurul se găsește în sol și cărbuni. Ajunge în aer de la centralele energetice și alte surse și se depune pe fundul apei.
Peștii mici absorb mercurul din plancton, iar aceștia sunt la rândul lor mâncați de prădători, precum rechini, pești-spadă și macrou, care au cele mai mari concentrații de mercur.