Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Căpuşele societăţii civile compromit cauze importante. Cum au parazitat protestul împotriva noului Cod Silvic
Căpuşele societăţii civile compromit cauze importante. Cum au parazitat protestul împotriva noului Cod Silvic

Căpuşele societăţii civile compromit cauze importante. Cum au parazitat protestul împotriva noului Cod Silvic

A venit toamna si s-au intors din vacanta smecherii din ONG-uri. Căpuşele s-au întors din vacanţele luxoase şi cauta cu disperare noi finantari pentru inca un an de sinecură civică. Au găsit momentan o solutie: un protest împotriva modificării Codului Silvic. Cauza este una foarte importantă pentru societate şi pe bună dreptate este adusă în atenţia publicului de organizaţii cu activişti oneşti, care funcţionează în interes public, nu cu gândul la finanţările care se pot stoarce pe teme ecologice. Şmecherii oportunişti au mirosit ocazia şi s-au lipit de subiect.

Subiectul e bun. Cauza e corecta şi merită susţinută. Problema e că a fost deja parazitată de organizaţii ale falsei societăţi civile, care s-au transformat de ceva timp în anexe ale Puterii PSD şi exercită mercenariat civic fără nicio legătură cu interesul public.

Incă din luna iunie am atras atentia într-un editorial EVZ ca sunt propuse mlodificări legislative care vor legaliza genocidul silvic şi vor favoriza pe cei care au distrus păduri întregi de la marginea localităţilor pentru tot felul de proiecte imobiliare. Semnalul de alarmă a fost tras şi a ajuns la şmecherii ca Mircea Toma sau Liviu Mihaiu, dar atunci a fost complet ignorat. Zilele acestea am observat că organizaţia lui Toma, ActiveWatch, devenită anexă a Puterii PSD, a început să paraziteze această cauză.

Liviu Mihaiu, personajul care a salvat Vama Veche si Delta Dunării de le-a zăpăcit de tot, s-a activat şi el foarte vocal pe această temă.

Acum cei doi şmecheri de ONG par foarte interesati, însă e evident că nu de grija pădurilor, pentru că erau la fel de activi din iunie dacă asta îi preocupa.  Contextul şi modul în care s-au apucat să paraziteze această cauză te fac să crezi că mai degrabă sunt interesaţi de modul în care pot să-şi tragă noi finanţări de zeci de mii de euro pentru activism în protejarea mediului. 

 

Noi, publicul, jucăm un rol esenţial în planul oricărui mercenar civic care caută în această perioadă să-şi producă ”dovezi” că activează pe cele mai importante teme ecologice, dovezi numai bune pentru a fi ataşate dosarelor prin care se cer noi finanţări. Cei de bună credinţă, ca mine şi cda dumneavoastră, care cred în justeţea unei astfel de cauze merg la protestele la care sunt chemaţi. Şmecherii fac poze frumoase, le pun la dosarele de finantare şi mai storc niste bănuti în numele nostru. Apoi stau linştiţi la SPA civic şi execută relaxaţi comenzile venite din sferele puterii politice.

Este un mod de operare pe care l-am observat deja de câţiva ani şi cred că e important ca publicul să refuze să mai fie figurant în dosarele de finanţare ale şmecherilor. Eu unul am decis să nu promovez şi să nu particip la niciun protest organizat pentru o cauză în care cred, dar care e parazitat de indivizi controversaţi şi organizaţii compromise.

Desigur, nu sunt toate ONG-urile aşa şi vad multe organizatii care activează pentru principii, nu pentru noi finantari. Merita respectul şi susţinerea societăţii. Însă e greşit să le acordăm sprijinul dacă acceptă să se asocieze în orice cauză cu falsa societate civilă.

Din pacate pentru activiştii oneşti din aceste organizatii, faptul ca permit să le fie cauzele parazitate de căpuşe ca ActiveWatch, Mircea Toma sau Liviu Mihaiu le compromite întreaga muncă.

Eu aş susţine această cauză pentru că e una corectă, dar nici nu vreau să fiu figurant în scenariile prin care mai căpuşează nişte finanţatori personaje compromise ca Mircea Toma sau Liviu Mihaiu. Pur si simplu m-am săturat să văd ca astfel de indivizi încaseaza zeci de mii de euro în numele meu pentru a-şi asigura SPA-urile civice în care practică sinecura şi mercenariatul la comanda Puterii PSD.

Eu cred despre astfel de personaje că sunt indivizi care ar protesta pentru orice şi oricine finanţează, nu conteaza scopul sau metoda de finanţare. E bun banul pentru căpuşele societăţii civile şi daca vine prin hidrant, filtrat cu batista. S-a vazut asta în trecut.

Comentariile citite în retele sociale îmi confirmă că foarte multa lume a priceput cum e cu şmecherii care fac mercenariat civic.

Cred ca ar fi bine, pentru succesul cauzelor viitoare, dacă activiţtii oneşti s-ar uita putin în jur şi ar evita să îşi mai asocieze numele cu tot felul de profitori. Ei trebuie să deparaziteze societatea civilă pentru a avea credibilitate în faţa noastra. Pur şi simplu asocierea asta le daunează din toate punctele de vedere, dar mai ales în privinţa mediatizării.

Redactiile mari de foarte mult timp au înţeles cine sunt personajele ca Toma sau Mihaiu şi nu mai mediatizează uşor acţiunile în care ei apar. Pe Facebook văd ca sunt in general respinse cauzele in care astfel de personaje sunt implicate. Devine evident ca implicarea lor dauneaza cauzelor.

Reactia lui Mircea Marian, de ieri, e cel mai bun exemplu. Colegul nostru a criticat foarte agresiv noul proiect al Codului Silvic. Însă, cand a vazut ActiveWatch, a refuzat imediat sa se alature cauzei.

E o temă de gandire importantă pentru activiştii onesti şi pentru publicul de bună credinţă. Falsa societate civila compromite cauze importante pentru societate.