România, dezarmată complet în fața meningitei. Stocurile din farmacii s-au terminat. Medicii cer vaccinarea obligatorie: „Vom propune în consecință!”

România, dezarmată complet în fața meningitei. Stocurile din farmacii s-au terminat. Medicii cer vaccinarea obligatorie: „Vom propune în consecință!”

Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București, Adrian Streinu Cercel, trage un puternic semnal de alarmă după ce o elevă de 18 ani a murit de meningită. Acesta a declarat că bacteria se poate transmite printr-un simplu strănut, dar boala poate fi combătută. Vaccinul este una dintre soluții, iar acesta ar putea fi introdus în Programul Național de Imunizare.

Singurul vaccin care se comercializează în acest moment în România, Nimnerix, nu se mai găsește în farmacii. 

„În cei care găzduiesc bacteria nu se poate declanșa. Ei doar transmit la alții. Se transmite pe cale aerogenă, adică prin strănut. Ce putem face noi? Putem să ne vaccinăm. Oamenii încep să devină din ce în ce mai vigilenți și se gândesc la această variantă. De exemplu cei are merg la studii în străinătate. În momentul în care merg la studii în străinătate în mod automat li se cere vaccinare împotriva acestui virus. Nu trebuie să ajungă acolo dacă vrem să avem o nație sănătoasă.

Vaccinul nu este în programul național de imunizare. În Marea Britanie a fost introdus relativ recent. Toată lumea din statele membre urmărește cu deosebit interes circulația virusului pentru că sunt o serie de modificări și de mișcări epidemiologice plecând din țările din sudul Europei spre partea de nord a Europei a acestui germene. Toată lumea ia în calcul momentul în care s-ar putea ajunge la introducerea în Programul de Imunizări a unui astfel de vaccin. Deocamdată și noi ca stat adunăm date privind circulația germenilor și apoi luăm și propunem în consecință.”, a declarat Adrian Streinu Cercel, conform B1.

Medicul a mai explicat de ce este atât de periculos virusul: „În România există această bacterie și ea este în curculație. Mai mult decât atât, 20% din oameni  sunt posesori ai acestei bacterii. La acești purtători bacteria nu le face nimic. Este găzduită acolo, dar de la acești purtători ea poate să treacă la o persoană care nu are evident acest germene și să-i genereze infecție. Infecția pe care o poate genera la vecin poate fi de două feluri. Una de tip în care nu este afectat sistemul nervos, ci sunt afectate toate organele interne și în special glandele suprarenale și care se traduce printr-un sindrom de incoaguabilitate a sângelui și sfârșitul este de obicei fatal. Foarte puține persoane ajung să fie recuperate. O altă variantă este și ea cu potențial ucigător, însă acolo sunt șanse de recuperare”.

Meningita poate fi virală sau bacteriană. Împotriva tipului de meningită extrem de grav, cu complicații serioase și care de multe ori duce la deces, există mai multe vaccinuri, dar niciunul nu se găsește în România. La noi se comercializează doar un vaccin. Este vorba despre Nimenrix, dar nici acesta nu se mai găsește în farmacii. 

Cele mai expuse la această boală sunt persoanele cu vârsta până la cinci ani și între 15 și 19 ani. O elevă a Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală a decedat din cauza acestei boli.

 

Ne puteți urmări și pe Google News