Memoria ostașilor români, batjocorită! Un nou caz Valea Uzului? Se întâmplă lângă Ungaria

Inspectoratul de Poliție Județean de la Satu Mare a demarat o anchetă după ce Ansamblul Monumental de la Socond a fost vanalizat.

Prefectul Radu Bud s-a autosesizat, după ce a fost informat în legătură cu vandalizarea cimitirului închinat memoriei ostașilor români căzuți pentru eliberarea Transilvaniei la 19 octombrie 1944.

În acest context, șeful IPJ Satu Mare, Sorin Stan a trimis o echipă operativă de cercetare la fața locului pentru a vedea care este situația și a identifica pe autorii acelor distrugeri.

Zeci de eroi români au fost înmormântați aici

Mai multe cruci închinate în memoria celor 28 de ostași români uciși între Socond şi Soconzel la 19 octombrie 1944 au fost distruse astăzi, de către persoane rămase încă neidentificate.

Acțiunea autorilor vandalismului de la cimitir a fost premeditată, deoarece, crucile sunt din piatră, iar pentru distrugerea lor a fost nevoie de ceva efort. Cel mai probabil, au avut asupra lor și echipamentele necesare.

Monumentul a fost inaugurat în 5.11.2016, la inițiativa Asociaţiei „Codrenii”.

Aflarea vinovaților este destul de anevoioasă, în condițiile în care în zonă nu sunt camere de supraveghere, ansamblul aflându-se în câmp.

Vandalizarea cimitirului din Satu mare este asemănătoare cu o altă acțiune de acest fel care a fost făcută la cimitirul Eroilor din Valea Uzului, județul Bacău.

Un alt cimitir vandalizat, subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale din Bacău

Crucile a zeci de eroi români amplasate de Primăria orașului băcăuan Dărmănești în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului au fost profanate. Atunci crucile eroilor români au fost  vandalizate de către „un grup de activiști anonimi”.

Cimitirul eroilor Valea Uzului este subiect de dispută între UDMR și autoritățile locale. Motivul este că Primăria Dărmănești a amenajat o parte a cimitirului pentru a amplasa și cruci ale unor eroi români lângă crucile eroilor maghiari, dar și italieni și ruși, deși Primăria comunei Sânmartin din Harghita susține că cimitirul se află pe teritoriul său. De asemenea, comunitatea maghiară susține că autoritățile române au amplasat crucile pe locul în care s-ar afla rămășițele pământești ale eroilor unguri, potrivit portalsm.ro