Exact acum 21 de ani, pe data de 27 iunie, reporterul de la „Bulina roșie”, Alin Paicu, trimitea vestea în țară, din Pasadena: „Pentru prima oară la un campionat mondial, ROMÂNIA, pe primul loc în grupă”.

Tricolorii bătuseră America, pe 26 iunie, la ea acasă, cu 1-0. Era ultimul meci din grupă, iar victoria a însemnat calificarea în optimile de finală. Piața Universității, din București, era plină de mii de oameni. A urmat istoricul meci cu Argentina, în care Gheorghe Hagi (un gol) și Ilie Dumitrescu (două goluri) aveau să scrie istorie, în victoria României, cu 3-2. Astfel, fotbaliștii „tricolori” au scris istorie în teren, iar „Evenimentul zilei”, pe hârtie.

INFO

Echipa României a reușit, pentru prima oară în istoria competițiilor de fotbal, să se califice în sferturile unui Campionat Mondial. În optimile de finală a învins Argentina cu 3-2. A pierdut, dramatic, în fața Suediei, la loviturile de departajare și a ratat șansa de a juca o semifinală cu Brazilia.

CV

Autorii articolelor de atunci au fost Alin Paicu – corespondent – și Laurențiu Manolache, din redacție. Paicu a fost adjunctul șefului secției Sport, Grigore Cartianu. Alin Paicu făcut parte din „generația de aur” a echipei care a câștigat, ani la rând, „Cupa Presei” la fotbal. Alături de el, din acea echipă făceau parte nume „grele” ale presei sportive din România, precum: Daniel Nanu, Grigore Cartianu, Horia Ivanovici, Lucian Ioniță, Laurențiu Manolache Daniel Stanciu, Ioan Viorel, Horia Ghibuțiu sau Marius Chican. Din octombrie 2000, până în septembrie 2007, a fost șeful departamentului Sport. În volumul „România și ziarul său”, editat în 2007, la 15 ani de la lansarea EVZ, Paicu povestea atmosfera din redacția „Bulinei roșii”, în 1993: „Jurnaliștii strigă, dau telefoane, scriu, aleargă, se întorc și pompează sânge în arterele ziarului care a revoluționat presa din România”.