După șase ani în care Ion Iliescu și oamenii săi, aceștia fiind în mare parte foști nomenclaturiști comuniști, au dominat scena politică postrevoluționară din România, candidatul forțe lor de Opoziție reușește să se impună ca președinte. Alegerea lui Emil Constantinescu în fruntea țării a venit după o cam panie dură, fiind însoțită de un val uriaș de speranță.
În primul tur, care a avut loc în 3 noiembrie 1996, au fost înscriși în cursă 16 candidați. Nici atunci nu au lipsit figurile exotice, precum Constantin Mudava, un foarte cunoscut vindecător la acea vreme, sau Nuțu Anghelina, un fanatic religios. Cele mai multe voturi le-a obținut președintele în funcție, Ion Iliescu, peste 32%, fiind urmat de candidatul Convenției Democrate, Emil Constantinescu, cu 28,22%. Au urmat apoi două săptămâni de campanie în care nu au lipsit incidentele violente.
Manipulări privind schimbarea patriarhului BOR și scandaluri cu bătăușii PDSR
Imediat după primul tur, senatorul PDSR Gheorghe Dumitrașcu a declarat în Parlament că partidul său a greșit lăsând presa să se dezvolte liber, „cum o taie capul, pentru a ne tăia nouă capul”. El era supărat că presa „a atacat permanent FSN, PDSR, pe Ion Iliescu și în genere Guvernul”. Ca urmare, EVZ a anunțat că instituie un embargo total asupra știrilor despre activitatea PDSR până când partidul își va cere scuze. Pe 7 noiembrie, EVZ nota că Ion Iliescu a târât Biserica Ortodoxă într- o „diversiune ordinară”. Președintele a pus pe seama Opoziției un complot prin care se urmărea schimbarea din funcție a patriarhului României.
Unul dintre cei mai aprigi sus ținători ai lui Ion Iliescu a fost consilierul prezidențial Dan Iosif, un fost bișnițar, care s-a remarcat în timpul Revoluției. Cu câteva zile înainte de al doilea tur, după o emisiune la PRO TV la care participaseră Ion Iliescu și Emil Constantinescu, Dan Iosif s-a înjurat în fața sediului cu fanii candidatului CDR, după care a trecut la violențe. El a încercat să îl lovească cu piciorul pe Emil Constantinescu, însă l-a atins pe unul dintre susținătorii acestuia. Ulterior, Dan Iosif s-a internat la spital, unde a fost operat de Sorin Oprescu, susținând că de fapt el a fost agresat de un „individ cu geacă”.
„Cheia e la tine!”. Revoluția din noiembrie 1996