Actorul Florin Piersic a fost martor ocular la asasinarea premierului israelian Yitzhak Rabin de către studentul Ygal Amir petrecută la Tel Aviv în data de 4 noiembrie 1995. Premierul a fost răpus de trei focuri de armă, în timp ce cobora de la tribuna oficială. Florin Piersic s-a aflat atunci la numai la 60 de metri de crimă şi a relatat în exclusivitate pentru „Evenimentul zilei” ce a văzut.
„Eu cu soţia mea mă aflam la vreo 60 de metri. Şi în momentul în care Rabin se pregătea să coboare de la tribună, m-am întors spre nevastă şi i-am spus râzând: Uite, mă, dacă eram mai deştept mergeam mai în faţă să dau mâna cu acest om mare. «Îţi dai seama ce bine mi-ar fi prins în campania electorală?» Şi exact atunci aud trei pocnete. Prima mea reacţie a fost să privesc spre cer, crezând că sunt artificii. Abia apoi am observat că s-a creat o busculadă şi cei adunaţi în piaţă au început să urle şi săşi rupă hainele. Am stat până dimineaţă în piaţă şi vă spun sincer, am plâns de parcă aş fi pierdut pe cineva apropiat. Mi s-a părut atât de laşă asasinarea acestui om care ieşise în faţa poporului său iubit cu pieptul gol, refuzând să-şi pună vesta antiglonţ, încât am plâns din tot sufletul. După ce l-au dus pe Rabin la spital, au deschis toate magazinele şi s-au pus toate televizoarele în funcţiune. La mai bine de o oră s-a anunţat că Yitzhak Rabin a încetat din viaţă. Şi toată bucuria s-a transformat într-o jale imensă. N-am să pot uita toată viaţa imaginea unui bătrân îngenuncheat. Îi curgeau lacrimile pe obraz şi nimeni nu-l putea mişca din loc. Ce să vă mai spun? Au venit camioane cu lumânări, s-au rostit rugăciuni… Nimeni nu voia să plece acasă, ca şi cum numai împreună ar fi putut să treacă peste durerea imensă provocată de actul nesăbuit al unui conaţional de-al lor”.
INFO
Yitzhak Rabin a fost comandantul Statului Major al armatei israeliene în Războiul de șase zile (1964-1968), ambasadorul Israelului în Statele Unite, ministrul muncii, conducător al Partidului Muncii, ministrul apărării și de două ori prim-ministru israelian în perioadele 3 iunie 1974 - 20 iunie 1977 și 13 iulie 1992 - 4 noiembrie 1995. A fost asasinat de către un extremist evreu, la sfârșitul unei mari manifestații de sprijin pentru politica sa de pace cu palestinienii arabi.
CV
Lucian Pal a scris la „Evenimentul zilei” până în 1997. După aceea semnătura mai putea fi regăsită în publicația Național.