La evenimentul organizat la Biblioteca Congresului SUA, au participat peste 250 de invitaţi, membri ai Congresului SUA, reprezentanți ai administrației americane, membri ai corpului diplomatic şi ai comunităţii româneşti din Statele Unite ale Americii. Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere ţinut în memoria victimelor tragediei din Clubul Colectiv, precum şi a atacurilor teroriste recente de la Paris şi din alte părţi ale lumii. Cu această ocazie, a fost vernisată expoziția documentară “135 de ani de relaţii diplomatice România-SUA”, care ilustrează cele mai importante momente ale relației bilaterale, din 1880, până în prezent, transmite Ambasada României în SUA. 

În cadrul manifestării au luat cuvântul ambasadorul George Cristian Maior, congresmenul Michael Turner, reprezentantul Departamentului de Stat, John Heffern şi şeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA, Grant Harris.  

Recunoștința SUA

Ambasadorul României în SUA, George Maior, primind de la congresmenul Michael Turner textul Rezoluţiei Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii  (Foto: Ambasada României în SUA)

Congresmenul Michael Turner, co-preşedinte al grupului de prietenie pentru România din Congresul SUA, a înmânat personal  ambasadorului George Cristian Maior, într-un gest simbolic, textul Rezoluţiei Camerei Reprezentanților privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România și Statele Unite ale Americii. Oficialul SUA a apreciat calitatea de partener strategic al României și rolul crucial jucat în Alianţa Nord Atlantică, precum şi importanţa comunităţii româno-americane în consolidarea relațiilor dintre cele două țări. 

John Heffern, reprezentantul Departamentului de stat, a transmis felicitări din partea Administrației SUA cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale şi a accentuat semnificaţia specială a acestui an, în care se împlinesc 135 de ani de la stabilirea relaţiilor bilaterale dintre România şi Statele Unite. Oficialul american a evidenţiat angajamentul României pentru consolidarea statutului de drept şi a bunei guvernări, arătând totodată că ţara noastră reprezintă un model pentru alte state din regiune. John Heffern a subliniat statutul excelent al relaţiilor bilaterale referindu-se la caracterul dinamic şi cuprinzător al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite. Oficialul american a reiterat aprecierea Statelor Unite pentru cooperarea tradiţională cu România în domeniul militar şi în cadrul NATO şi a accentuat aportul adus de militarii români la misiunile Alianţei, în special în Afganistan.

Ambasadorul George Maior: Președintele SUA Woodrow Wilson a avut o contribuție importantă la înfăptuirea Marii Uniri din 1918

Grant Harris, şeful Fondului European de carte din cadrul Bibliotecii Congresului SUA a realizat o prezentare a fondului românesc de carte existent în Biblioteca Congresului care conţine peste 80.000 de volume, reprezentând astfel cea mai mare colecţie de carte românească existentă într-o biblioteca din afara graniţelor României şi a Republicii Moldova.

Ambasadorul României în SUA, George Maior, alături de soția sa, Anamaria Maior (Foto: Ambasada României în SUA)

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a remarcat, în alocuțiunea sa, semnificația specială a celebrării Zilei Naționale a României în clădirea Bibliotecii Congresului american, care adăpostește Premiul Nobel pentru Pace primit de președintele american Woodrow Wilson, cel care a avut o contribuție importantă la înfăptuirea Marii Uniri din 1918. “Principiile și acțiunile sale care i-au inspirat pe mulți lideri americani și europeni, au modelat atât identitatea Europei Occidentale, cât și identitatea României, ca parte a Europei moderne”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

România poate deveni un centru de referință pentru companiile americane

Ambasadorul George Cristian Maior a arătat faptul că cele două ţări au acum o relație specială, cimentată de activitatea susţinută a comunităţii româneşti din SUA, România fiind mândră să numească Statele Unite drept cel mai de încredere prieten și aliat. 

„Astăzi, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii a devenit un pilon al politicii externe și de securitate a României. În mijlocul provocărilor care afectează regiunea, de la criza din Ucraina, anexarea Crimeii, până la situația complexă din Orientul Mijlociu, România reprezintă o insulă de stabilitate și o ancoră a angajamentelor transatlantice pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice”, a afirmat ambasadorul George Cristian Maior.

De asemenea, ambasadorul României la Washington a subliniat importanța dezvoltării relațiilor economice, culturale, academice și științifice: “România poate deveni un centru de referință pentru companiile americane. Sectorul IT, construcția de mașini, domeniul energiei, sunt zone cu un important potențial de cooperare. România are poziția și resursele pentru a deveni reperul central în cadrul oricărei strategii regionale privind securitatea energetică.”