Suntem în după-amiaza zilei de 2 iunie 1993. România așteaptă cu mare interes meciul pe care „tricolorii” îl dispută în preliminariile Campionatului Mondial din SUA ’94, împotriva Cehoslovaciei. Adversarii noștri joacă sub același steag, pentru ultima dată în istorie, înainte de separarea cehilor de slovaci, iar întâlnirea este programată la Kosice.

Aveam echipă de vis

La acea vreme, România se baza pe jucători, nu glume. Hagi, Răducioiu, Lupescu, Popescu, Sabău, Lăcătuș, Prodan, Ilie Dumitrescu. Au fost titulari cu toții la Kosice și au trăit cea mai mare umilință a generației lor. Una care, după câțiva ani, avea să fie „de Aur”. Cehoslovacii s-au impus cu 5-2, iar meciul a fost mai mult decât bizar. Gazdele au deschis scorul prin Vrabec (13). Răducioiu a egalat repede (26), dar am luat iarăși gol de la Latal (37). Ne-am adunat și Răducioiu a bifat „dubla” (55). Imediat, gazdele au trecut în avantaj, datorită lui Dubovski (58). Au urmat momente năucitoare. Nimec (71) și Vrabec (75) au fost eliminați, de arbitrul Kim Milton Nielsen.

Cu doi oameni în plus, România a mai încasat două goluri, de la Dubovsk (84 și 90), fotbalist care avea să dispară fulgerător, într-un accident de mașină, în 2000. Finalul meciului a stârnit o furtună mediatică în țară.

Silviu Lung, un alt mare vinovat

Cornel Dinu, selecționerul din acea vreme, a fost pus la zid. N-a scăpat de iureș nici Silviu Lung, cel care a bifat, atunci, ultima selecție la națională.

Daniel Nanu, primul șef al departamentului Sport al „Evenimentului zilei”, a fost trimisul special de la Kosice. Ziaristul remarca ciudățeniile tactice ale lui Cornel Dinu, una dintre ele fiind leagată de folosirea lui Ovidiu Sabău pe postul de fundaș dreapta!