Evenimentul Zilei > Actualitate > Membrii CNA îşi dau în cap cu libertatea presei. Şefa instituţiei a cerut anchetă
Membrii CNA îşi dau în cap cu libertatea presei. Şefa instituţiei a cerut anchetă

Membrii CNA îşi dau în cap cu libertatea presei. Şefa instituţiei a cerut anchetă

Acuzaţii şi ghicitori în şedinţa de ieri de la Conisiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

După dezbaterea şi votul la primul punct al ordinii de zi, rediscutarea amenzii de 70.000 de lei aplicată postului B1 TV, pentru mai multe emisiuni de la sfârşitul anului trecut, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a convocat o conferinţă de presă.
Gestul preşedintelui CNA a venit după ce, în semn de protest, Valentin Jucan a pus pe birou o "butaforie" prin care acuza că opt membri ai Consiliului pun în lanţuri presa liberă. Alături de preşedintele CNA, au părăsit sala şapte dintre cei opt membrii acuzaţi de Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea că formează o "majoritate politică" în CNA.
"Atâta timp cât libertatea de exprimare a opiniei este cenzurată în acest fel, ţi se fac analize pe zile, în funcţie de Crăciun, de anotimp… Dacă am ajuns în CNA să vorbim despre opinii ca despre un delict atunci sunt îndreptăţit ca să am această formă de protest. Niciodată nu s-a întâmplat în acest Consiliu aşa ceva", şi-a justificat gestul Valentin Jucan, membru CNA.
Semne de întrebare
La conferinţa de presă, Laura Georgescu a spus că se fac "presiuni", "intimidări" şi "ameninţări" şi că va sesiza instituţiile statului (Comisiile de specialitate din Parlament, Registrul Comerţului, ANI, CSM) în legătură cu starea de incompatibilitate pe care ar avea-o unii membri CNA. Nu a precizat însă despre ce incompatibilitate este vorba şi nici cine sunt cei vizaţi.
"Conferinţa de presă a fost susţinută de preşedintele CNA în numele Consiliului, iniţial, plasându-se absolut inadmisibil la pupitrul cu sigla CNA, după care a vorbit în numele funcţionarilor din Consiliu şi a unor membri care au mandatat-o să apere instituţia. Eu cred că instituţia se poate apăra singură, de orice fel de ingerinţe politice, că legea îi dă dreptul fiecărui membru să fie independent şi să respecte întocmai procedurile dincolo de orice fel de interes politic. Am fost acuzaţi, trei dintre membri, de cele mai murdare lucruri, insinuări, de fapt, nu acuze concrete ca să le putem demonta. Aceste insinuări, aceste aluzii cred că sunt mult mai grave decât orice acuzaţie, cu nume, prenume şi obiectul acuzaţiei. A fost, din punctul meu de vedere, o ruşine pentru CNA", a explicat Narcisa Iorga pentu EVZ.
Ulterior, cei trei membri – Narcisa Iorga, Valentin Jucan şi Florin Gabrea – au ţinut, în nume personal, o conferinta de presă în care au încercat să explice la ce cred ei că se referă "incompatibilităţile".
CNA a menţinut amenda de 70.000 de lei dată postului B1 TV.
Declaraţii
● "Sunt în faţa dumneavoastră să apăr demnitatea unei instituţii independente din această ţară", a spus Laura Georgescu, la începutul conferinţei de presă, după ce a fost difuzată şi o înregistrare cu preşedintele Traian Băsescu dintr-o emisiune moderată de Robert Turcescu pe B1 TV.
● "Sunt mandatată să solicit public şi imperios instituţiilor abilitate să constate starea de incompatibilitate cu mandatul de membru CNA a unor actuali ocupanţi ai acestor posturi. Lucru pe care l-am şi făcut, am redactat adresele respective. Vă rog să încetaţi să culpabilizaţi o instituţie care nu a făcut altceva decât să-şi ducă rolul în orice situaţie până la capăt".
● Preşedintele CNA a mai spus că unii membri folosesc Consiliul ca pe "o platformă politică", ca să primească un nou post după terminarea mandatului.
"Doresc să-mi cer scuze pentru faptul că aţi fost chemaţi la o conferinţă de presă la care nu vi s-a spus nimic sau vi s-au spus lucruri tip ghicitoare."
VALENTIN JUCAN, membru CNA