Membrele Pussy Riot intenționează să intre în politică și să facă un film despre experienţa lor din închisorile ruseşti

Membrele Pussy Riot intenționează să intre în politică și să facă un film despre experienţa lor din închisorile ruseşti

Recent eliberate din închisoare, membrele formaţiei ruse punk Pussy Riot au anunţat că intenționează să intre în politică și să realizeze un film despre experiența lor în detenție.

La o conferinţă de presă organizată cu ocazia lansării filmului documentar ”Pussy Riot: O rugăciune punk”  despre perioada petrecută în închisoare, Nadejda Tolokonnikova, una dintre membrele trupei, a afirmat că ele ar trebui ”să încerce” să se prezinte la alegerile municipale de la Moscova pentru ca revendicările lor să aibă un mai mare ecou în Rusia, transmite Agerpres. După ce au ieşit din închisoare în urma unei legi a amnistiei, Tolokonnikova şi colega ei Maria Aliohina au pornit o campanie internaţională pentru a denunţa situaţia politică din Rusia, unde, afirmă ele, ”există şi alte persoane, deţinuţi politici, încarcerate pentru perioade cuprinse între 5 şi 10 ani pentru delicte” similare celor pentru care au fost şi ele condamnate şi care nu au putut beneficia de respectiva amnistie, despre care Tolokonnikova crede că preşedintele Putin a semnat-o pentru a-şi îmbunătăţi imaginea. Cele două membre ale trupei Pussy Riot spun că se exercită în continuare presiuni asupra lor şi li s-a refuzat difuzarea unui program despre condiţiile de detenţie din închisorile ruseşti, iar multe dintre colaboratoarele lor au fost interogate de poliţie.

Totodată, ele l-au criticat şi pe Edward Snowden. ”Nu poţi să fii un luptător pentru libertate atunci când te protejează serviciile secrete ruse”, consideră Nadejda Tolokonnikova. La rândul ei, Maria Aliohina a spus că ele au mai multă încredere în Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, decât în Snowden ”de care sistemul rus are grijă foarte bine”. Tolokonnikova și Aliohina au fost condamnate, pe 17 august 2012, la doi ani de închisoare fiecare, pentru "huliganism" şi "incitare la ură religioasă", după ce au cântat în februarie 2012 o melodie cu versuri critice la adresa lui Vladimir Putin într-o catedrală din Moscova.

Ne puteți urmări și pe Google News