Evenimentul Zilei > Politica > Ce a spus Meleșcanu despre EXTRĂDAREA lui Ghiță
Ce a spus Meleșcanu despre EXTRĂDAREA lui Ghiță

Ce a spus Meleșcanu despre EXTRĂDAREA lui Ghiță

Teodor Meleșcanu a spus, marți seară, în cadrul unei emisiuni difuzată de România TV, că există temeiuri legale suficiente pentru a se trece la procedura de extrădare a lui Ghiță.

Ministrul din cabinetul Grindeanu care se ocupă de extrădarea lui Ghiță a discutat, marți seară, în cadrul unei emisiuni de la România TV, despre tratatul de extrădare pe care România l-a semnat cu Iugoslavia. El a precizat că ”au fost semnate protocoale care preiau succesiunea acordului cu Iugoslavia, doar cu Slovenia, Croția, Muntenegru și Macedonia”, dar a subliniat faptul că ”în relația dintre România și Serbia au fost aplicate acordurile bilaterale încheiate anterior de România”.

”Există un tratat între România și Iugoslavia din 18 octombrie 1960, care se referă la asistența juridică dintre cele doă țări. În urma dezmembrării Iugoslaviei au apărut cinci state succesoare, inclusiv Serbia.

 

În perioada 1996-2000 au fost încheiate protocoale între România și Croația, Slovenia, Muntenegru, și Macedonia, protocoale care preiau succesiunea acordului cu Iugoslavia din 1960.

 

Din acest punct de vedere, între România și Serbia nu există un tratat similar, care să clarifice succesiunea Serbiei, dar cu toate acestea în relația dintre România și Serbia au fost aplicate acordurile bilaterale încheiate anterior de România, ambele state comportându-se ca și cum ar fi părți ale acordurilor respective”, a explicat ministrul de Externe la România TV.

 

Teodor Meleșcanu a mai subliniat faptul că ”la Paris în 1956, a fost adoptată o convenție europeană de extrădare, la care România și Serbia sunt parte”.

 

“Există temeiuri legale suficiente pentru a se trece la procedura de extrădare a lui Ghiță.Este foarte posibil ca autoritățile sârbe să dorească să rezolve mai întâi această problemă (judecarea lui Ghiță pentru că a fost prins cu acte false n.r.). Apoi, în funcție de decizia luată să treacă la o procedură de extrădare”, mai spune Meleșcanu.

 

Meleșcanu a vorbit și despre faptul că Sebastian Ghiță ar putea să primească azil politic de la sârbi. “Acesta este o procedură care ține de statul respectiv”, a declarat ministrul din cabinetul Grindeanu care se ocupă de extrădarea lui Ghiță.

"În acest caz nu pot să mă refer la niciun fel de alte documente internationale” iar momentul extrădării  ”depinde de timpul necesar pentru îndeplinirea procedurii”.

 

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News