Actrița Meghan Markle care s-a măritat sâmbătă cu Prințul Harry al Marii Britanii nu e singura americancă ajunsă prințesă. Alte 11 conaționale d-ale ei au fost sau încă sunt prințese cu acte în regulă
La americani sunt celebre dinastiile care i-au condus. Însă oricât de faimoase ar fi nume ca Kennedy, Bush, Clinton sau Obama, parcă tot capetele încoronate au mai mult farmec. Nunta de ieri dintre fosta actriță Meghan Markle și Prințul Harry, nepotul Reginei Elisabeta a Marii Britanii, nu e nici pe departe o premieră. De-a lungul istoriei relativ recente, alte 11 americance au intrat, prin căsătorie, în familii regale. Iată cine sunt ele:
1) Lisa Halaby
Născută Elizabeth Halaby, în Princeton, New Jersey, viitoarea Regină Noor era fiica unei americance cu origini suedeze și a unui sirian. Tatăl ei, Najeeb Halaby, a fost administrator al FAA și CEO la celebra companie Pan-Am, principala linie aeriană internațională a Statelor Unite din anii 1930 până când a falimentat, în 1991.
FOTO: WIKIPEDIA
Absolventă a Concord Academy și Princeton, Elizabeth avea și un master în Planificare Urbană, a lucrat în Sydney și Teheran, pentru ca într-un final să se angajeze la Royal Jordanian Airlines unde avea să-l cunoască pe Regele Hussein al Iordaniei. După moartea soției sale, Regina Alia, și o perioadă scurtă de curtare, Halaby s-a măritat cu Regele Hussein în 1978. Și-a schimbat numele ăn Noor, cuvântul arab care înseamnă „lumină”. Cuplul, care a fost unul catalogat drept „glamorous”, a avut patru copii și o căsnicie fericită până în 1999, când regele a murit din cauza unui limfom.
2) Grace Kelly
Una dintre cele mai cunoscute actrițe din lume, deținătoare a unui premiu Oscar, Grace Kelly avea să devină, dacă se poate spune așa, și mai faimoasă atunci când s-a căsătorit cu Alteța Sa Rainier III, Prințul al Monaco. Grace se afla în sudul Franței pentru a participa la Festivalul de la Cannes, unde urma să fie proiectat filmul ei „The Country Girl” (cel care i-a adus, în final Oscarul) iar echipa ei de publicitate i-a aranjat o sesiune foto pentru Paris Match la Palat.
FOTO: WIKIPEDIA
Așa l-a întâlnit pe prințul Rainier, iar prima lor întâlnire a fost filmată. Până la Crăciun erau logodiți, iar la un an de la prima întâlnire, în aprilie, se căsătoreau. Pentru că titlul de Monaco nu era așa împortant în rândul dinastiilor europene, la nunta lor nu s-a prezentat niciun cap încoronat. Grace a trăit în Monaco până la moartea sa, la vârsta de 52 de ani, survenită într-un accident de mașină. Se spune că prințesa și-a prevestit moartea.
3) Lee Radziwill
Sora mai mică a lui Jackie Kennedy, Lee Radziwill s-a născut sub numele de Caroline Lee Bouvier în Southampton, New York. A doua sa căsătorie - în 1959-, chiar înainte ca JFK să-și anunțe oficial candidatura la Președinția SUA – a fost cu un prinț polonez, Stanisław Albrecht Radziwill. Mult timp Lee a fost considerată a fi sora mai frumoasă și mai veselă, în timp ce Jackie era recunoscută ca un „fashion icon”.
FOTO: M.Silverstone, 1962
Lee a trăit mult timp în umbra surorii ei, chiarse spune că ar fi avut o aventură cu Aristotel Onassis înainte ca acesta să ajungă partenerul lui Jackie. Căsătoria ei cu Prințul Radziwill a durat 15 ani, iar cuplul a avut doi copii Anthony și Tina. Ajunsă la vârsta de peste 80 de ani, Lee își împarte acum timpul între New York și Paris.
4) Rita Hayworth
Hayworth era una dintre stele Hollywoodului atunci când l-a întâlnit pe Prințul Aly Khan, fiul lui Aga Khan (Imamul alMUsulmanilor Ismaili și direct descendent al Profetului Muhammad). Cei doi s-au căsătorit un an mai târziu în ciuda faptului că Hayworth abia încheiase legătura cu Orson Welles.
FOTO: WIKIPEDIA
Căsătoria lor a durat mai puțin de patru ani timp în care au avut o fată, faimoasă acum pentru actele filantropice și lupta pe care o duce pentru bolnavii cu Alzheimer, Yasmin Aga Khan.
5) Marie-Chantal Miller
Fiica magnatului duty-free Robert Miller, Marie-Chantal Miller a avut o viața extrem de ușoară. Familia ei deținea case în Hong Kong, Paris, Londra, New York, Gstaad și Yorkshire. Miller s-a măritat cu Pavlos, Prințul moștenitor al Greciei – fiul răposatului Rege Constantin al Greece - în 1995, și a devenit, astfel, Alteța Sa Porințesa Regală a Greciei și a Denmarcii. A cinci copii, iar acum Marie-Chantal este fondatoarea și directorul creativ al unui brand de lux de haine de copii.
6) Alexandra Miller
Sora mai mică a lui Marie-Chantal a Greciei (cele două mai au o soră, Pia Getty), Alexandra Miller s-a măritat și ea cu un cap regal: Prințul Alexandre von Fürstenberg, în 1995. Cei doi au o fată, Prințesa Talita.
7) Kelly Rondestvedt
Investitor bancar de profesie, cu un MBA la UCLA, Kelly Jeanne Rondestvedt din Florida s-a măritat cu Prințul Moștenitor Hubertus de Saxe-Coburg-Gotha în 2009.
La cununia lor au participat Regele Carl XVI Gustaf și Queen Silvia a Suediei, Prințesa Astrid a Belgiei. Ea a devenit Prințesa Moștenitoare Kelly de Saxe-Coburg und Gotha.
8) Sarah Butler
Cu o diplomă în Relații Internaționale, un master în Studii de Dezvoltare și un CV impresionant care include stagii la Națiunile Unite, Sarah Butler din Texas a suprins pe toată lumea atunci când s-a măritat cu Prințul Zeid bin Ra'ad Zeid al-Hussein – membru al Casei Hashemite Iordaniene și Prinț Regal al Irak - devenind Alteța Sa Prințesa Sarah Zeid în 2000. Cuplul are trei copii și trăiește în New York, unde Prințul Zeid lucrează pentru Înaltul Comisariat pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite, iar Prințesa Sarah face lobby pentru cauze nobile precum „Every Newborn Action Plan” sau „White Ribbon Alliance for Safe Motherhood”.
9) Kendra Spears
Manechină celebră care a defilat pentru Prada, Calvin Klein, Chanel, Yves Saint Laurent și Givenchy, Kendra Spears s-a născut la Seattle. Ea a devenit Prințesa Salwa Aga Khan când s-a căsătorit cu Prințul Rahim Aga Khan – fiul cel mare al actualului Aga Khan – în 2013, la Château de Bellerive din Geneva.
Cuplul, care trăiește în Elveția, are doi copii, iar Prințesa încă defilează ca manechin, sub numelșe ei de fată, recent apărând pe coperta Vogue din Spania, Tatler, Elle din Franța și Vogue din China. De altfel, o puteți vedea în campania pentru Armani Code.
10) Hope Cooke
În timp ce vizita India, în 1959, tânăra de 20 de ani Sarah Lawrence, proaspătă absolventă de colegiu, îl întâlnește pe Palden Thondup Namgyal, Prințul moștenitor al unei micuțe nații din Himalaya, Sikkim, la barul hotelului Darjeeling's Windermere. Când s-au căsătorit, doi ani mai târziu, Hope a renunțat la cetățenia americană. După încă doi ani, ea avea să devină regină, sub titlul de Înălțimea Sa Hope La Gyalmo de Sikkim. Căsătoria ei a fost tumultoasă, marcată de intrigi politice și infidelitate, și cei doi aveau să divorțeze oficial în 1980, la cinci ani după ce monarhia a fost abolită în micuțul stat Sikkim, care a fost anexat Indiei.
11) Wallis Simpson
Poate cea mai scandaloasă este americanca ce ar fi trebuit să fie Regina Angliei. De două ori divorțata Wallis Simpson a devenit faimoasă când i-a sucit capul Regelui Edward al VIII-lea al Angliei, atât de tare că el a renunțat la tron ca să se însoare cu ea. Întrucât Edward era capul Bisericii Anglicane era de neconceput ca el să se însoare cu o femeie divorțată.
FOTO: WIKIPEDIA
Chiar dacă n-a deținut niciodată titlul de Alteță, după ce s-a căsătorit cu Edward a devenit Ducesă de Windsor. Cuplul a trăit în exil în locuri precum Bahamas, Florida, New York, și Paris. Deși legăturile ei cu familia regală au fost reci, când Wallis a murit, în 1986, la funeraliile ei au venit Regina Elizabeta, Prince Charles dar și Regina Mamă Elizabeta. Slujba de înmormântare a fost ținută de Arhiepiscopul de Canterbury – un semn ferm de respect – și ea a fost înmormântată alături de Edward, la Frogmore, în Windsor.