Terenul de 1,1 hectare de lângă Romexpo, pe care urma să se construiască lăcaşul de cult, se înapoiază statului român
Muftiatul Cultului Musulman din România abandonează proiectul Marii Moschei din Bucureşti, pe motiv că nu mai sunt fonduri. Muftiul Iusuf Murat a declarat, pentru TVR, că Marea Moschee de la Bucureşti nu se mai face. Muftiatul Cultului Musulman nu are bani şi a înapoiat statului terenul de 1.1 ha din Bulevardul Expoziţiei. „Nu am mai putut continua proiectul cu moscheea, nu cu mega-moscheea, dar acest lucru nu s-a datorat unor voci care au apărut în ţară şi s-au împotrivit acestui proiect“, a declarat muftiul.
El a spus că acest proiect nu s-a mai realizat ca urmare a faptului că nu au mai avut surse de finanţare. Oricum depăşea foarte mult bugetul pe care îl are instituţia şi pe care şi-l permite cultul musulman la ora actuală. Terenul pe care urma să se ridice cea mai mare moschee dintr-o ţară creştină va fi înapoiat Secretariatului de Stat pentru Culte şi acesta îl va da apoi RAPPS-ului, care este proprietar.
Cedarea terenului, în 2015 a creat mare vâlvă
În 2015, Guvernul României a alocat Muftiatului Cultului Musulman un teren de 11.000 metri pătraţi, lângă Romexpo, unde comunitatea dorea construirea unui centru care să cuprindă o moschee, o bibliotecă, două săli de curs pentru şcoala de weekend a copiilor şi o cantină socială pentru nevoiaşi indiferent de religie. Statul turc urma să suporte costurile de 3 milioane euro. „Nu am vrut să ridicăm moscheea din banii contribuabilului român, iar Turcia ne-a mai ajutat, fără pretenţii, şi la reabilitarea moscheilor din Dobrogea. Am dori să fie cea mai mare dintr-o capitală europeană, în semn de preţuire pentru ţara noastră România care asigură drepturile şi libertăţile minorităţilor“, a declarat muftiul Iusuf Murat la începutul discuţiilor despre Marea Moschee.