Federația Rusă intenționează să construiască un super-radar la granița de nord. Instalația de la Cape Chelyuskin va costa peste un miliard de euro!

Direcția pentru aranjamentul de frontieră al Federației Ruse a anunțat că locația aleasă este una strategică, putând asigura securitatea întregii frontiere de nord. Construcția va fi gata în numai 33 de luni. Programul de înzestrare a graniței de nord anunțat de Rosgranstroy poartă denumirea oficială „Punctul radiotehnic Chelyuskin”. Cum instalația radar este clasificată ca obiectiv militar strategic, se cunosc puține detalii despre contract, însă informația a fost deja publicată pe The Moscow Times.

Cape Chelyuskin este cel mai nordic punct al Federației Ruse, fiind situat pe coasta Peninsulei Taymyr, unde Strâmtoarea Vilkitsky separă continentul de arhipelagul Severnaya Zemlya. Zona este una strategică întrucât toate transporturile de-a lungul Rutei de Nord circulă prin această strâmtoare. Nu degeaba Flota de Nord a Rusiei a anunțat zilele trecute amplasarea sistemului S-400 în trei puncte cheie din regiunea Arctică!