Medvedev l-a nominalizat pe Putin pentru funcţia de premier

Prima decizie a lui Dmitri Medvedev în calitate de preşedinte al Rusiei este aceea de a-l nominaliza, oficial, pe Vladimir Putin pentru funcţia de premier, a relatat agenţia Interfax, citând serviciul de presă al Kremlinului. În acest sens, premierul rus Viktor Zubkov şi-a prezentat demisia din fruntea Guvernului de la Moscova, o procedură pur tehnică după învestirea lui Dmitri Medvedev în funcţia de preşedinte al Rusiei, pentru a-i ceda locul lui Vladimir Putin. "Viktor Zubkov şi-a prezentat demisia din Guvern", a anunţat serviciul de presă al Guvernului într-un comunicat dat publicităţii.

Nominalizarea lui Vladimir Putin pentru funcţia de premier urmează să fie supusă joi votului în Parlament. Un număr de miniştri îşi vor menţine însă portofoliile, potrivit presei ruse.     

RUSIA A SCHIMBAT ŢARUL Dmitri Medvedev a fost învestit astăzi în funcţia de preşedinte al Rusiei. Întrebarea pe care şi-o pune toată lumea este cine va fi adevăratul lider al celei mai întinse ţări din lume. Şi asta pentru că Medvedev, care la 42 de ani, este cel mai tânăr lider din istoria Rusiei, este o creaţie a lui Putin, iar fostul şef al statului, care devine premier, va păstra o serie de prerogative.

Ceremonia de învestire a celui de-al treilea preşedinte al Rusiei a avut loc în Marele Palat de la Kremlin, în prezenţa a circa 2.400 de invitaţi: miniştri, guvernatori ai republicilor Federaţiei Ruse, deputaţi şi ambasadori străini.

Putin, în timpul căruia Rusia a traversat o perioadă de redresare economică dar şi de recul a libertăţilor democratice, a rostit discursul ce a marcat transferul de putere. Medvedev a depus jurământul, urmând să meargă împreună cu soţia sa, Svetlana, în Catedrala Bunei Vestiri din Kremlin, unde patriarhul tuturor ruşilor, Alexei al doilea, va oficia o slujbă în cinstea noului preşedinte.

Prioritatea lui Medvedev: dezvoltarea libertăţilor civice şi economice

"Jur să respect şi să protejez drepturile şi libertăţile omului şi cetăţeanului, să respect şi să apăr Constituţia Federaţiei Ruse, să apăr suveranitatea şi independenţa, securitatea şi integritatea statului, să îmi servesc cu loialitate poporul", a declarat el în timpul depunerii jurmământului, cu mâna pe Constituţie, în faţa predecesorului său şi invitaţilor.

El a declarat ulterior că prioritatea sa o va constitui continurea "dezvoltării libertăţilor civice şi economice", adăugând se bazează pe "susţinerea" predecesorului său, Vladimir Putin, pe viitor.

"Acest jurământ este pentru poporul Rusiei şi reprezintă obligaţia de a păstra drepturile şi libertăţile omului. Tocmai acestea sunt valoarea supremă a societăţii noastre. Acestea determină sensul şi conţinutul întregii activităţi de stat. Consider că cea mai importantă sarcină este să dezvolt în continuare libertăţile ecoomice şi cetăţeneşti, să creez noi posibilităţi cât mai largi pentru realizarea cetăţenilor, a unor cetăţeni plini de răspundere şi liberi. Asemenea oameni reprezintă demnitatea ţării, izvorul puterii statului", a declarat Medvedev în primul discurs ca şef al statului rus.   "Aş vrea să îi încredinţez pe toţi cetăţenii ţării că voi acţiona cu toate puterile mele, în calitate de preşedinte şi ca om. În ultimii opt ani a fost creată o bază puternică pentru o dezvoltare stabilă. Această şansă unică trebuie să o folosim la maximum pentru ca Rusia să devină una dintre cele mai bune ţări ale lumii. În următorii ani trebuie să facem totul ca statul să aibă grijă de cetăţenii săi, să le asigure cele mai înalte standarde de viaţă, să le ofere acces la studii superioare şi servicii medicale", a continuar noul ţar de la Kremlin.

Încercat de sentimente puternice, Dmitri Medvedev a subliniat că înţelege "răspunderea care cade pe umerii săi" şi i-a mulţumit lui Vladimir Putin pentru sprijinul personal pe care l-a resimţit tot timpul, apreciind că aşa se va întâmpla şi pe viitor.

La rândul său, Vladimir Putin a apreciat că Rusia a realizat un "progres" în timpul celor opt ani ai preşedinţiei sale. 

Medvedev "a fost un lider încă de mic"

Dmitri Anatolievici Medvedev s-a născut la 14 septembrie 1965. Părinţii săi erau profesori, iar el a crescut într-un apartament de 40 de metri pătraţi dintr-o suburbie a Leningradului (actual Sankt Petersburg), relatează Reuters.

Medvedev afirmă că, în copilărie, cărţile favorite erau Enciclopedia Sovietică şi Copiii căpitanului Grant, de Jules Verne.

"Era un lider, oamenii îl ascultau. Este calm, disciplinat şi încrezător", afirmă Irina Grigorovskaia, profesoara sa de matematică.

Medvedev afirmă că familia nu a suferit niciodată lipsuri, iar vacanţele şi le-a petrecut la Marea Neagră, o destinaţie tipică pentru clasa mijlocie sovietică, însă banii erau uneori insuficienţi pentru a-i permite să îşi cumpere discurile pe care şi le dorea. Fan al trupelor Black Sabbath, Led Zeppelin, Pink Floyd şi Deep Purple, Medvedev declară că a fost deziluzionat de propaganda sovietică.

El a fost botezat creştin ortodox la vârsta de 23 de ani.

Medvedev a studiat Dreptul, absolvind în 1987 facultatea de drept a Universităţii din Sankt Petersburg, care a devenit ulterior sursă pentru elitele locale şi federale. Medvedev a susţinut o dizertaţie strălucitoare şi a predat apoi drept civil, insistând ca studenţii săi să cunoască bine limba latină. A lucrat şi pentru comisia de relaţii externe de la Primăria din Sankt Petersburg, unde a pus bazele relaţiei cu Putin, care lucra pentru primărie după revenirea de la postul KGB din Dresda.

Medvedev a lucrat ca avocat principal pentru firma Ilim Pulp, contribuind şi la fondarea acesteia, deşi colegii săi spun că nu a fost niciodată tratat ca egal de proprietarii firmei.

După ce a fost numit în funcţia de prim-ministru, în august 1999, Putin l-a chemat pe Medvedev la Moscova, unde i-a oferit, în noiembrie, funcţia de director-adjunct al administraţiei guvernamentale.

Boris Elţîn l-a numit pe Putin preşedinte în exerciţiu în ultima zi a anului 1999, iar Putin l-a desemnat pe Medvedev în funcţia de adjunct al şefului administraţiei prezidenţiale, Aleksandr Voloşin.

Medvedev a condus campania electorală a lui Putin din martie 2000 şi a fost ales, în iunie 2000, preşedinte al consiliului de conducere al Gazprom, jucând un rol-cheie în planul preşedintelui de a impune controlul Kremlinului asupra companiei.

Voloşin a demisionat în octombrie 2003, după arestarea preşedintelui Iukos, Mihail Hodorkovski, iar Medvedev a fost numit în funcţia de şef al administraţiei prezidenţiale, unul dintre cele mai importante posturi în politica rusă.

În 2005, Putin l-a trimis pe Medvedev în Guvern, unde i-a oferit funcţia de prim-vicepremier şi responsabilitatea pentru proiectele naţionale în domeniul asistenţei medicale, educaţiei, locuinţelor şi agriculturii.

Putin şi-a anunţat sprijinul pentru candidatura lui Medvedev la prezidenţiale în data de 10 decembrie a anului trecut. A doua zi, Medvedev a anunţat că vrea ca Putin să devină prim-ministru.

Vom reveni cu amănunte.

Citiţi şi: Ţarul pleacă de la Kremlin cu "perlele coroanei" ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 14:57