Medjugorje a primit autorizare de la Vatican. Papa Francisc a dat undă verde pentru devotament și pelerinaje.
Medjugorje a primit autorizare de la Vatican
Vatican - «Nihil obstat», milioane de credincioși care, în fiecare an, merg la Medjugorje, nu puteau spera la mai mult: undă verde oficială de la Sfântul Scaun pentru devotament și pelerinaj la locul presupuselor apariții ale Maicii Domnului, în Bosnia și Herțegovina.
Textul semnat de cardinalul Víctor Manuel Fernández, prefectul Dicasteriului pentru Doctrina Credinței, a fost aprobat de Papa Francisc, pe 28 august.
Nu este o recunoaștere a "supranaturalului" aparițiilor și nici nu ar fi putut fi: fostul Sfânt Oficiu, în luna mai, a aprobat noi reguli mai prudente și în aceste cazuri Vaticanul nu se mai pronunță, iar în mod excepțional va putea face acest lucru doar Papa.
Însă, dintre cele șase grade posibile de decizie - de la autorizare la interdicție - Dicasteriul pentru Doctrina Credinței l-a ales pe cel mai înalt, iar acesta nu era în niciun caz un lucru evident.
Loc de pelerinaj în Croația
Comunicatul transmis de fostul Sfânt Oficiu, intitulat "Regina Păcii", oferă "o evaluare pozitivă a majorității mesajelor de la Medjugorje", deși precizează că aceasta "nu implică declararea că au o origine supranaturală directă" și "când se referă la "mesaje" de la Sfânta Fecioară, trebuie înțelese întotdeauna ca "presupuse mesaje".
Amintește că, atunci când se confruntă cu autorizarea pentru un "eveniment spiritual", credincioșii "sunt autorizați să-și dea adeziunea la acesta într-o manieră prudentă", dar "nu sunt obligați să creadă în el".
Dar, în special, recunoaște "prezența Duhului Sfânt spre binele Poporului lui Dumnezeu" în ceea ce s-a întâmplat începând cu 24 iunie 1981, când șase adolescenți au declarat că au văzut pentru prima dată "Gospa", în croată "Doamna".
Ce se petrece la Medjugorje
Este un lucru remarcabil. Pentru că, dacă Biserica nu afirmă că acolo a apărut efectiv Fecioara, recunoaște realitatea unui "fenomen spiritual" care, din punct de vedere evanghelic, este recunoscut prin roadele "abundente, frumoase și pozitive": convertiri, întoarcere la credință și la sacramente, noi vocații, căsătorii salvate, o practică mai intensă a rugăciunii și așa mai departe.
Problema era destul de delicată. Comisia de anchetă dorită de Benedict al XVI-lea și încredințată cardinalului Camillo Ruini a considerat primele șapte apariții credibile, dar însuși Papa Francisc a explicat că, dacă asupra acelora se spunea că "se va continua investigația", asupra celorlalte care ar continua, ar fi existat multe îndoieli și "nu prea au valoare", pentru că "Fecioara nu este poștaș sau șeful unui birou telegrafic", ocupat de zeci de ani să trimită mii de mesaje.
Pe de altă parte, Papa Bergoglio însuși a vorbit adesea despre valoarea "evlaviei populare", care trebuie respectată, dar care totuși trebuie "purificată" și a recunoscut că mulți oameni "merg acolo și se convertesc, îl întâlnesc pe Dumnezeu, își schimbă viața" .
(Articol: Gian Guido Vecchi, Corriere della Sera; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)