Medicul Radu Țincu: „Ce am observat în ultimii ani e că tinerii nu mai consumă un singur drog, ci fac cocktailuri care pot fi fatale”

Medicul Radu Țincu: „Ce am observat în ultimii ani e că tinerii nu mai consumă un singur drog, ci fac cocktailuri care pot fi fatale” Sursa: Arhiva EVZ

Majoritatea tinerilor care consumă substanțe interzise nu se rezumă la un singur drog, ci prepară cocktailuri, a spus medicul ATI Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca, adăugând că acestea pot fi de multe ori fatale. Explicațiile cadrului medical au fost făcute după ce mai mulți tineri au ajuns în stare gravă la instituția unde specialistul activează, după ce au suferit stop cardio-respirator din cauza cantității mari de droguri pe care au consumat-o. Toți au fost intubați.

Sunt foarte multe afecțiuni care pot să îi pună pe consumatorii de droguri în situația de a ajunge la ATI după o supradoză, a explicat medicul Radu Țincu. Totuși, în ultimii ani de zile, un aspect care ridică semne de îngrijorare este faptul că, în urma examinării pacienților tineri, se descoperă că aceștia nu consumă doar un singur tip de drog, ci un cocktail de substanțe interzise care mărește riscul decesului.

Cu ce afecțiuni se confruntă consumatorii de droguri

Întrebat cu ce se confruntă tinerii care consumă o cantitate excesivă de droguri și ulterior încearcă să se recupereze, cadrul medical de la Spitalul Floreasca a explicat că acestea depind de tipurile de substanțe consumate.

„Discutăm de două tipuri majore de substanțe. Unele care stimulează activitatea organismului, și aici avem cocaina, amfetamine, metamfetamine, cannabis. Această stimulare în exces atât a creierului, cât și a inimii poate produce o serie de reacții adverse, cum ar fi tulburări de ritm, activitatea cerebrală intensă, cu o energie inepuizabilă, fapt care îi face pe acești tineri să aibă o activitate fizică dincolo de limitele biologice ale organismului. Ajung cu hipertermie, cu temperaturi de peste 40 de grade, cu disfuncții musculare, fără să se hidrateze sau fără să se alimenteze perioade lungi de timp.

Ne puteți urmări și pe Google News

La polul opus sunt cei care folosesc substanțele deprimante ale sistemului nervos central. Aici intră alcoolul, sedativele, heroina sau alte opioide. Ei riscă stări de comă, stări de comă în care pot să ajungă în stop respirator prin inhibarea centrilor respiratori și să necesite intubație și ventilație mecanică. Acești pacienți care intră într-o stare de comă pot să sufere o complicație cauzată de vărsătură și de faptul că la nivelul plămânilor se aspiră această vărsătură”, a explicat Radu Țincu, într-o intervenție televizată la B1TV.

Generațiile tinere sunt adeptele cocktailurilor de droguri

Medicul ATI a susținut că tinerii ajung la Terapie Intensivă în urma consumului de droguri din cauza unor mai multor aspecte, însă există o problemă care este întâlnită din ce în ce mai des în ultimii ani de zile, în rândul pacienților.

„Din păcate, ce am observat în ultimii ani, faptul că rar mai găsești un tânăr care să aibă o singură substanță identificată la examenul toxicologic. De obicei, discutăm de amestecuri de substanțe, ceea ce ne arată că tinerii fac anumite cocktailuri cu substanțe, iar aceste cocktailuri pot fi fatale”, a spus medicul ATI Radu Țincu, de la Spitalul Floreasca.

Explicațiile specialistului vin în urma tragediilor care au avut loc la festivalul SAGA, unde mai mulți tineri s-au drogat, unii în mod excesiv. Un tânăr în vârstă de 25 de ani, din Republica Moldova, și-a pierdut viața în noaptea de vineri spre sâmbătă în timp ce era în ambulanță, care trebuia să-l transporte la Spitalul Sfântul Pantelimon.

Un al doilea tânăr și-ar fi pierdut viața, tot în urma consumului excesiv de droguri, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Alți cinci tineri au ajuns în stare foarte gravă la spital, mai exact la Spitalul Floreasca și la Spitalul Sfântul Pantelimon, după ce au suferit stop cardio-respirator din cauza cantității de droguri pe care au consumat-o. Toți au fost intubați de către medici.