Editura Evenimentul si Capital

Medicul personal, PREMIERĂ în România: TRATAMENTE CROITE pe bolnav şi consultaţii NECONVENŢIONALE

14-04/balanica-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 683 Vizualizari

Bazându-se pe faptul că fiecare om este unic prin istoricul medical, alimentaţia, stilul de viaţă, mediul în care trăieşte şi lucrează, un medic român, cu peste 20 de ani de experienţă atât în spitalele de stat, cât şi în privat, lansează un proiect unic în ţara noastră. Este vorba de medicină personalizată, o abordare care îşi propune să analizeze ţintit pacientul şi foarte populară în străinătate.

Consultaţii în locuri care nu au nimic în comun cu atmosfera de spital, la biroul pacientului sau la restaurant, şi un specialist care să ghideze pacientul către investigaţiile, medicii şi tehnologiile cele mai potrivite în cazul său. Pentru bolnav român, obişnuit să aştepte ore în şir în faţa unui cabinet, într-un spital aglomerat, şi să fie plimbat de la o uşă la alta, pare mai degrabă un concept „science-fiction”.

Medicul Ioan Florin Bălănică face acest lucru posibil, lansând un proiect medical nou în ţara noastră, în care doctorul devine „personal health specialist”. Pe baza unui dosar medical personalizat, medicul personal stabileşte programul potrivit de prevenţie pentru un pacient, dar şi pe cel de tratament, de la furnizarea de informaţii corecte, până la programări la cei mai potriviţi specialişti din ţară şi din afară.

Repetenţi la tratamentul bolilor cronice

Primul pas în medicina personalizată este anamneza, care are rolul de a scoate în evidenţă moştenirea ereditară şi istoricul medical, din copilărie până în prezent. „În unele cazuri, este nevoie de una-două sau chiar trei şedinţe pentru a finaliza anamneza”, explică medicul generalist Ioan Florin Bălănică. Pe baza anamnezei, care poate implica diverse analize şi investigaţii medicale, medicul stabileşte un plan de prevenţie personalizat, adaptat profilului de sănătate al pacientului (ereditate, alimentaţie, stil de viaţă, serviciu şi alţi factori-cheie care pot influenţa evoluţia stării sale de sănătate, pe viitor).

În momentul în care apare o afecţiune, medicul personal îl poate îndruma către cea mai bună soluţie de tratament, pe baza unor investigaţii complete, şi către cei mai potriviţi specialişti în domeniu. „Această etapă poartă numele de management-integrat al cazului şi reprezintă o verigă cheie în abordarea personalizată a individului. Un singur medic nu deţine adevărul absolut. De exemplu, în cazul unei operaţii, nu contează doar chirurgul, ci şi pregătirea pre-operatorie, cât şi recuperarea post-operatorie. Este nevoie de o echipă multidisciplinară”, mai spune medicul Bălănică. Lipsa unei astfel de abordări medicale se reflectă şi în statistici: România se află pe ultimele locuri în ceea ce priveşte gestionarea bolilor cronice (cancer, boli cardiovasculare, diabet etc.) şi pe primele locuri la mortalitatea provocată de acestea.

Internetul, „junglă” de informaţii

LIVE VIDEO Simona Halep - Kristina Mladenovic. Se joaca ACUM. Meci ISTORIC pentru romanca

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI